Brojnost učesnika marša u Parizu bez presedana

Više od milion ljudi se pridružilo Maršu solidarnosti u Parizu u znak sjećanja na 17 osoba ubijenih u tri odvojena napada u tom gradu, kao i brojni svjetski lideri. 

Masovnost marša održanog danas u Parizu je “bez presedana”, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

“Učesnici marša su bili raspoređeni na mnogo većem području od prvobitno planiranih ruta”, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Prvobitno je ministarstvo najavilo da će više od 5.500 policajaca i vojnika biti raspoređeno u nedjelju u Parizu.

Predsjednik Francuske Francois Hollande i više svjetskih lidera priključili su se historijskom maršu protiv terorizma.

Na početku marša, lideri su, rame uz rame, u tišini, praćeni aplauzom, poveli okupljene građane u šetnju.

Građane su, uz Hollandea, poveli i njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron, kao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predjsednik Mahmoud Abbas, koji, međutim, nisu krenuli jedan pored drugog, prenose agencije.

„Pariz je danas glavni grad svijeta. Čitava zemlja okrenut će se prema onom što je u njoj najbolje“, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande članovima vlade okupljenima u Elizejskoj palači, prije učešća na Maršu solidarnosti na pariškim ulicama.

Sastanak o borbi protiv terorizma

Uoči marša, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske održao se međunarodni sastanak o borbi protiv terorizma.

Tom je prilikom francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve primio američkog zamjenika sekretara za nacionalnu sigurnost Alejandroa Mayorkasa, američkog državnog tužioca Erica Holdera i ministre unutrašnjih poslova Njemačke, Velike Britanije, Španije, Italije i Poljske.

Zvaničnik američkog Ministarstva pravde rekao je uoči sastanka da  će se „razgovarati o terorističkim prijetnjama, stranim borcima i suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu“, prenio je AFP.

Brojni zvaničnici

U Pariz su došli ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, kao i zvaničnici Evropske unije Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Federica Mogherini, te premijeri Danske, Belgije, Holandije, Malte, Finske i Luksemburga.

Od zvaničnika iz regije učestvovali su hrvatski premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, albanski premijer Edi Rama te ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Američki predjednik Barack Obama nije se pridružio svjetskim liderima u Parizu, iako je više puta izrazio podršku SAD svom „najstarijem savezniku“.

Izvor: Agencije