Broj zaraženih u svijetu premašio 17 miliona

Zaključno sa srijedom, Kina je imala 84.060 zaraženih i 4.634 umrla od korona virusa (Reuters)

Više od 17 miliona ljudi, tačnije njih 17.036.070, zarazilo se korona virusom u svijetu, pokazuju podaci sajta Worldometers.

Međutim, prema tim podacima, izliječenim se smatra njih 10.557.652, dok je od posljedica korona virusa preminulo 666.132 ljudi.

Prije samo četiri dana, u svijetu je bilo milion zaraženih manje.

Kina je u protekla 24 sata zabilježila 101 novi slučaj zaraze korona virusom, što je najviše zaraženih u toj državi još od sredine aprila.

Kineske vlasti su saopštila da je veliki dio novih slučaja, njih 89, iz zapadne provincije Xinjiang, dok je u Pekingu registrovan samo jedan slučaj, piše Hina pozivajući se na Reuters. 

Takođe, od novozaraženih 27 osoba nema nikakve simptome.

Zaključno sa srijedom, Kina je imala 84.060 zaraženih i 4.634 umrla od korona virusa.

Novi porast broja umrlih od COVID-a 19 u SAD-u

U posljednja 24 sata u Sjedinjenim Američkim Državama SU od posljedica zaraze koronavirusom preminule 1.873 osobe, odnosno dosad ukupno 152.388.

SAD je i dalje zemlja s najviše zaraženih i umrlih od COVID-a 19. 

U toj zemlji do sada je inficirano 4.500.130 osoba.

U SAD-u je na prisustvo koronavirusa obavljeno više od 55,8 miliona testiranja, a broj oporavljenih je premašio 2,1 milion.

Nekoliko američkih saveznih država na jugu i zapadu zemlje u utorak je zabilježila rekordan broj umrlih od korona virusa u jednom danu.

Rekordni porast smrtnih ishoda zaraze u jednom danu zebilježile Arkansas, Kalifornija, Florida, Montana, Oregon i Teksas, piše Hina pozivajući se na Reuters.

U Kaliforniji su novim koronavirusom SARS-CoV-2 najpogođeniji Latinoamerikanci koji čine nešto malo više od trećine stanovništva te najnaseljenije američke države.

Među zaraženim u Kaliforniji njih 56 posto su Latinoamerikanci, dok ih je među umrlima 46 posto.

Vruća rasprava oko otvaranja škola

Broj zaraženih i umrlih posebno raste u poljoprivrednom području Central Valley, s velikim brojem latinoameričkog stanovništva.

U Kaliforniji je u utorak od COVID-a 19 umrla 171 osoba, a na Floridi 191.

Teksas je u ponedjeljak zabilježio više od 6.000 novozaraženih te se sveukupan broj popeo na 401.477. Još su samo tri države premašile taj broj – Kalifornija, Florida i New York.

Teksas i Kalifornija, međutim, bilježe pad broja hospitalizacija, a Anthony Fauci, jedan od vodeći stručnjaka za zarazne bolesti, smatra da se radi o prvim znakovima koji pokazuju da se na jugu i zapadu bliži vrhunac zdravstvene krize.

U SAD-u zbog stanja s korona virusom traju vruće rasprave o ponovnom otvaranju škola. Predsjednik Donald Trump i njegova administracija zagovaraju povratak u školske klupe, dok neki nastavnici i zdravstveni radnici pozivaju na nastavak ‘online’ nastave.

U Indiji više od 1,5 miliona zaraženih korona virusom

U Indiji je broj zaraženih korona virusom premašio 1,5 miliona, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Indija je 17. jula imala milion zaraženih, šest meseci nakon što je 30. januara otkriven prvi slučaj korona virusa.

Za samo 12 dana potrvđeno je još pola miliona slučajeva COVID-a 19, ističe CNN, prenosi Tanjug.

Indija danas ima 1.531.669 inficiranih korona virusom i treća je u svijetu po broju zaraženih, nakon SAD-a i Brazila.

Od COVID-a 19 od početka pandemije u Indiji su umrle 34.193 osobe.

Na Novom Zelandu potvrđena dva nova slučaja COVID-a 19

Na Novom Zelandu su potvrđena dva nova slučaja COVID-a 19, oba kod putnika koji su stigli iz Afganistana i sa Filipina, piše Guardian, prenosi Tanjug.

Oba putnika su odmah su smještena u dovsedmičnu izolaciju u državne karantinske ustanove, a prema saopštenju nadležnih, na Novom Zelandu nema novih slučajeva zaražavanja među lokalnim stanovništvom.

Samo je zaposlenima u vitalnim službama, Novozelanđanima i članovima njihovih porodica, dozvoljen ulazak u zemlju u kojoj je do sada evidentirano 1.209 ljudi obolelih od COVID-a 19 i 22 smrtna slučaja.

Meksiko i Brazil i dalje bilježe porast zaraženih i umrlih

Meksiko i Brazil i dalje bilježe porast zaraženih i umrlih od korona virusa, tvrdi američki Univerzitet Johns Hopkins. 

Brazil je u zadnja 24 sata potvrdio 40.816 novozaraženih i 921 umrlog, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Prema dostupnim podacima, ukupno Brazil bilježi gotovo 2,5 miliona zaraženih i 88.539 umrlih osoba.

Meksiko ima 7.208 novih slučajeva i 854 mrtva. Ukupan broj slučajeva je 402.697, a od korona virusa je preminulo 44.876 osoba, po čemu je Meksiko četvrta najpogođenija država na svijetu.

Tamošnja vlada tvrdi da je broj zaraženih vjerojatno puno veći od prijavljenih.

Moskva: Novih 13 smrtnih slučajeva, ukupno 4.434

U Moskvi je u utorak registrovano 13 novih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, čime je ukupan broj preminulih od početka pandemije u ruskoj prijestolnici dostigao 4.434, saopšteno je iz moskovskog Kriznog štaba za praćenje virusa.

“Trinaest pacijenata sa korona virusom, kod kojih je dijagnostikovana i upala pluća, preminulo je u Moskvi”, navedeno je u saopštenju koje je prenijela agencija TASS, piše Tanjug.

Od početka pandemije, u Moskvi je registrovano više od 239.000 zaraženih korona virusom, od čega se gotovo 176.000 pacijenata oporavilo.

U Rusiji je od početka pandemije registrovano 823.515 slučajeva korona virusa, 612.217 pacijenata se oporavilo, dok je 13.504 preminulo od posledica virusa, navodi ruska agencija.

Izvor: Agencije