Brnabić: Više novca za informisanje na jezicima manjina

'Ponosna sam što je Fond za manjine aktiviran posle 15 godina', izjavila je Brnabić (Tanjug)

Srbija će u 2018. godini dodatnim sredstvima finansirati informisanje na jezicima nacionalnih manjina, saopšteno je nakon sednice Saveta za nacionalne manjine kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Sredstva će, kako se navodi u saopštenju, biti izdvojena iz budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je uvećan u odnosu na prethodnu godinu i sada iznosi 21,8 miliona dinara, odnosno približno 182.000 eura.

“Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali”, rekla je premijerka i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina, koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Veća transparentnost 

Brnabić je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina.

Takođe, na sednici je predstavljen Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima, koji će, između ostalog, unaprediti transparentnost finansiranja nacionalnih saveta. Premijerka je podsetila da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je i da su tokom izrade Nacrta Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina sprovedene javne konsultacije na radni tekst Nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Izvor: Agencije