Brnabić i Šarec: Dobra saradnja Srbije i Slovenije

Ana Brnabić i Marjan Šarec su razgovarali i o terminu zajedničke sjednice vlada dviju zemalja (EPA)

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u utorak da Srbija i Slovenija imaju dobre političke i, posebno, ekonomske odnose te zahvalila toj zemlji na kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije.

“Hvala premijeru i Vladi na snažnoj i kontinuiranoj podrsči Slovenije Srbiji. Nikada nismo imali posebna uslovljavanja od Slovenije kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, a imali smo uvek veliku tehničku podršku”, rekla je ona za zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom u Beogradu.

Brnabić je uputila zahvalnost Sloveniji što je, kako je rekla, jak zastupnik politike proširenja Evropske unije.

Navela je da Srbija i Slovenija nemaju mnogo otvorenih pitanja i prenela da je sa Šarecom razgovarala o terminu za odžravanje pete zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije.

“Nadam se i zamolila sam slovenačkog premijera da probamo da imamo termin do kraja godine”, rekla je Brnabić i podsetila da sledeće godine Srbija ulazi u izbornu godinu.

Takođe, prenela je da je predlog da se održi privredni forum, jer ekonomska saradnja beleži konitnuirani rast.

U Srbiji 1.600 slovenskih kompanija

Brnabić je ukazala da je slovenačka privreda jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora, sa više od milijardu evra ulaganja.

Posebno je istakla da 1.600 slovenačkih kompanija uspešno posluje u Srbiji.

“Ako postoji jedna ekonomska stvar koju bih volela da naučimo od Slovenije i koliko je važno za zdravu ekonomiju, to je značaj sektora malih, mikro i srednjih preduzeća. Slovenija ima jak sektor malih i srednjih preduzehca, što je i nama potrebno, i trudiću se da prepišemo neke dobre stvari”, kazala je Brnabić.

Ona je iznela podatak da je ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije prošle godine prešla 1,6 milijardu evra te dodala da se nada da će 2020. godine ukupna razmena premašiti dve milijarde evra.

Podsetila je da je Pprivredna komora Srbije početkom ove godine otvorila predstavništvo u Ljubljani, što je prvo i jedino predstavništvo u regionu bivše Jugoslavije.

Brnabić je poručila da očekuje rast srpskih investicija u Sloveniji, koje trenutno prevazilaze vrednost od 300 miliona evra, podsećajući da u Sloveniji posluju Nektar, Komtrejd, Delta…

Takođe, ukazala je na rast turističkog prometa iz Slovenije u Srbiju, navodeći da je gostiju iz Slovenije prošle u odnosu na 2017. godinu bilo više za 10,7 dosto.

Podsetila je da je Air Serbia uvela posebnu liniju Niš – Ljubljana te da se nada da će turisti iz Slovenije sve više dolaziti i u taj deo Srbije.

Šarec: Migracije rješavati na izvoru

Slovenački premijer je rekao da je Srbija dobar partner Slovenije te da dve zemlje veoma dobro sarađuju i politički i ekonomski.

On je dodao i da Slovenija podržava proširenje EU-a na Zapadni Balkan, jer Srbija to zaslužuje.

“Znamo da ima još mnogo otvorenih pitanja, ali sigurno ćemo i dalje nastaviti da podržavamo evropske integracije, jer je EU veza država koja je do sada najbolje što se Evropi desilio”, kazao je Šarec.

On je rekao da Slovenija, kao poznavalac, ali pre svega kao prijatelj regiona, veoma dobro poznaje i razume probleme i zato će nastaviti da podržava proširivanje EU-a na Zapadni Balkan.

Premijer Slovenije je naveo da dve zemlje imaju dobru policijsku saradnju kada je reč o upravljanju migracijama, navodeći da su migracije problem EU-a, a stav Slovenije je da ako ga svako na svoj način bude rešavao, neće se daleko stići.

Migracije treba rešavati na izvoru, kazao je Šarec i dodao da će Slovenija u tom pogledu pružiti pomoć Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

Istakao je da se nada da će robna razmena Srbije i Slovenije dalje rasti.

Kada je reč o pitanju sukcesije bivše SFRJ, Šarec je rekao da postoji slaganje da se učini sve što je moguće da se stvari ubrzaju i da će se nastaviti rad po tom pitanju.

“Trudićemo se da pripremimo zajedničku sednicu vlada u dogledno vreme, jer je to prilika da se pregleda šta je učinjeno i šta tek treba da se uradi, da vidimo gde nam možda nešto ne ide od ruke i da se dogovorimo kako dalje”, kazao je slovenački premijer.

Sastanak i s Vučićem

Šarec se tokom posete Beogradu sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je naglasio da Srbija vidi Sloveniju kao veoma važnog partnera kako bilateralno, tako i u regionalnom i evropskom kontekstu.

“Za Srbiju je Slovenija veoma važna kao ekonomski partner, sa kojim postoje stabilni ekonomski tokovi, povezanost tržišta i sve uspešnija investiciona saradnja”, istakao je Vučić, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Slovenački premijer rekao je da Slovenija pruža podršku dijalogu Srbije i Kosova, zato što je interes Slovenije da odnosi u regionu budu dobri.

On je istakao da Srbija može da računa na podršku u vezi sa proširenjem EU-a.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi veoma intenzivni, o čemu svedoče međusobne posete na visokom i najvišem nivou.

Trgovinska razmena porasla je prošle godine za 14 odsto, a Slovenija je sa milijardu evra jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Izvor: Agencije