British Airways obnavlja veze s Teheranom

Putnici su primijetili grešku tek kada je avion sletio i kada im je objavljeno 'dobrodošli u Edinburgh' (Arhiva)

British Airways nastavit će s izravnim letovima za Teheran od srpnja, obnavljajući veze s iranskom prijestolnicom nakon ukidanja sankcija.

Britanski avioprevoznik slijedio je Air France-KLM u namjeri da ponovo uspostavi letove prema Teheranu nakon što je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija SAD-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda početkom godine.

Sporazum je pojačao nade da bi Iran mogao osigurati strana ulaganja za zemlju od 80 milijuna stanovnika nakon što je predsjednik Hassan Rouhani posjetio Evropu prošlog tjedna.

British Airways prvotno će imati šest letova tjedno prije nego što prijeđe na svakodnevne letove s londonskog aerodroma Heathrow iduće zime.

Obustava letova prije četiri godine

“Nedavno ukidanje sankcija otvara uzbudljive nove perspektive za Iran kao turističku destinaciju s bogatim naslijeđem, jedinstvenom arhitekturom i hranom svjetske klase koji pozicioniraju Teheran kao popularnu turističku destinaciju za 2016. godinu”, izjavio je Neil Cottrell, čelnik mreže planiranja British Airwaysa, a prenosi agencija Reuters.

Britanska aviokompanija podsjeća kako ima dugu povijest letova prema Teheranu. Prvi takav let prema iranskoj prijestolnici obavila je 1946. godine.

Redovne letove prekinula je prije četiri godine zbog komercijalnih i političkih razloga.

Velika Britanija je ponovo otvorila veleposlanstvo u Teheranu u kolovozu prošle godine, skoro četiri godine nakon što su prosvjednici upali u njezinu zgradu.

Iran je nakon ukidanja sankcija na putu da postane unosno tržište za zapadne proizvođače zrakoplova. Prošlog tjedna odlučio je kupiti 118 Airbus zrakoplova vrijednih 27 milijardi dolara, među kojima i desetak zrakoplova Superjumbo A380.

Letovi i prema SAD-u

Prethodno je objavljeno i kako vlasti Irana i SAD-a, nakon 36 godina, vode pregovore o ponovnom uspostavljanju izravnih komercijalnih zrakoplovnih linija između ovih dviju zemalja.

Milijuni Iranaca koji žive u SAD-u do sada su morali putovati prvo u Europu, potom u Dubai, pa onda u Iran.

Pretpostavlja se da će New York i Los Angeles biti destinacije letova koji kreću s teheranskog aerodroma i obrnuto.

U Los Angelesu živi toliki broj Iranaca da je grad dobio nadimak Tehrangeles, prenose mediji.

Izvor: Agencije