Britanski zastupnici odobrili zakon o Brexitu

Za prijedlog zakona glasalo je 330 zastupnika u donjem domu Parlamenta, dok je 231 bio protiv. (EPA)

Zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta danas su odobrili zakon koji će omogućiti izlazak zemlje iz Evropske unije 31. januara, čime će se staviti tačka na više od tri godine natezanja u vezi s uvjetima “razvoda”, prenosi Tanjug.

Za prijedlog zakona glasalo je 330 zastupnika, dok je 231 bio protiv. Tim prijedlogom zakona bit će proveden sporazum o izlasku iz EU-a, koji je prošle godine postignut s Unijom, konstatira Reuters.

To omogućava britanskom premijeru Borisu Johnsonu da okrene stranicu jedne od najdubljih političkih kriza koje su posljednjih decenija pogodile zemlju.

“Vrijeme je da se Brexit završi. Ovaj prijedlog zakona to čini”, rekao je zastupnicima ministar za Brexit Stephen Barclay, rezimirajući sate rasprave u Parlamentu.

Zakon se sada upućuje Gornjem domu i očekuje se da će biti usvojen na vrijeme da Britanija izađe iz EU-a do planiranog roka, 31. januara, i minimizira ekonomske poremećaje.

Johnson osvojio petogodišnji mandat

Glasnogovornik britanskog premijera prethodno je izjavio da će usvajanje zakona biti “važan pozitivan korak”.

Kad je lani u julu počeo mandat u Downing Streetu nizom poraza u Parlamentu, mnogi su smatrali da će Johnson vjerovatno imati najkraći mandat.

Umjesto toga izborio je petogodišnji mandat i ostavio glavnu opozicijsku Laburističku stranku u gotovo potpunom rasulu.

Očekuje se da će 31. januara Johnson odvojiti Britaniju od 27 drugih zemalja članica EU-a, čime će postati prva nacija koja je napustila taj blok.

Tada počinje težak period trgovinskih pregovora koji će definirati novi odnos Britanije prema Evropi, njenom ključnom trgovinskom partneru.

Izvor: Agencije