Britanski Tesco smanjuje bacanje hrane

Najveći britanski maloprodajni lanac Tesco objavio je koliko namirnica sa njihovih polica završi na otpadu. Kompanija tvrdi da je u prvih šest mjeseci ove godine skoro 28,5 hiljada tona hrane završilo u smeću. Osim peciva, na otpadu završi više od dvije trećine salate, koju sami proizvode, te blizu 40 posto jabuka.

Tesco je prvi britanski maloprodajni lanac koji je objavio ovakve podatke. Tako pokušava popraviti svoj imidž na britanskom tržištu, na kojem posljednjih godina gubi tržišni udio.

“Budući da smo veliki igrač u prehrambenoj industriji, imamo odgovornost da smanjimo bacanje hrane. Smatramo da trebamo početi od otpada u našim supermarketima”, kaže Matt Simister, direktor Odjela za komercijalnu hranu Tescoa.

Tesco procjenjuje da prosječna porodica potroši 700 funti godišnje na hranu koju ne pojede. To je iznenađujuće, s obzirom na stroge budžete mnogih potrošača. Iz supermarketa tvrde da će promijeniti određene prodajne taktike kako bi smanjili otpad.

Ukidanje akcija na velika pakovanja

Ukidaju se akcije na velika pakovanja salate, u kojima, naprimjer, po cijeni za dva dobijete tri pakovanja. Također, smanjuju se akcije na voće i povrće.

“Imajte na umu da se ne radi samo o novcu kada pričamo o bacanju namirnica. Svoj toj hrani treba dosta zemlje da se uzgoji, dosta vode. Ako rasipamo svu tu hranu, rasipamo zemlju i vodu širom svijeta, u vremenu kada je sve veći pritisak na očuvanju tih stvari”, kaže ekološki aktivista Michael Warhurst.

Evropska unija planira do 2020. godine prepoloviti količinu hrane koja se baci. Tako želi povećati količinu koja se daje javnim kuhinjama, smanjiti mrežu distribucije i natjerati potrošače da kupuju voće i povrće koje i ne izgleda potpuno savršeno.

I Nestle, najveća prehrambena kompanija na svijetu, obećala je da će otpad od hrane svesti na nulu do kraja ovog deseljeća.

Izvor: Al Jazeera