Oglasi

Britanski sud priznaje Juana Guaidoa kao predsjednika Venecuele

Presudio je to Visoki sud pravde u Londonu, u slučaju koji odlučuje ko u južnoameričkoj zemlji kontrolira zlato u polugama.
Centralna banka Venecuele i Banka Engleske spore se oko kontrole nad zlatom pohranjenim u LondonuEPA

Velika Britanija priznaje vođu venecuelanske opozicije i predsjednika parlamenta Juana Guaidoa kao predsjednika zemlje, presudio je Visoki sud pravde u Londonu u četvrtak, u slučaju koji odlučuje kontroliraju li Guaido ili predsjednik države Nicolas Maduro venecuelske milijardu dolara vrijedne zlatne poluge pohranjene u Londonu.

Prošle sedmice održano je posljednje četverodnevno ročište spora o tome koga Velika Britanija smatra legitimnim vođom Venecuele, što ima direktnu posljedicu na kontrolu zlatnih rezervi te zemlje u Velikoj Britaniji, prenosi Hina.

Sudija Visokog suda pravde Nigel Teare pročitao je presudu po kojoj je Velika Britanija formalno priznala Guaidoa kao privremenog predsjednika Venecuele, dok sud nema ovlasti istražiti legalnost Guaidoovih odluka.

"Visoki sud tako je odlučio na osnovu toga što je takvo priznanje sukladno ustavu Republike Venecuele, što je učinjeno [britansko priznanje] 4. februara 2019. godine", kazao je on.

Nicolas Maduro želi prodati zlato

Sarosh Zaiwalla, advokat Madurove venecuelanske Centralne banke u postupku, rekao je da će se žaliti na presudu.

Centralna banka Venecuele (BCV) i Banka Engleske (BoE) spore se oko kontrole nad zlatom pohranjenim u trezoru BoE-a.

Maduro je poručio da želi prodati zlato kako bi finansirao odgovor Venecuele na pandemiju korona virusa.

Ako se uvaži prigovor BCV-a, o slučaju će odlučivati Apelacijski sud u Londonu u narednim sedmicama.

Ako se uvaži apelacija, konačnu presudu donijet će Vrhovni sud Velike Britanije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.