Britanski parlament podržao Theresu May

Britanski parlament odlučio je ukazati povjerenje kabinetu premijerke Therese May, samo dan nakon što su njezin plan za Brexit zastupnici odbacili velikom većinom.

Protiv opoziva premijerke bilo je 325 zastupnika u britanskom parlamentu, dok je za izglasavanje nepovjerenja glasalo njih 306.

Prethodno je May, tokom rasprave u parlamentu, poručila kako je “dug put koji treba savladati da se Velika Britanija ponovno ujedini nakon Brexita koji je podijelio zemlju 2016. godine”, te pozvala zastupnike da je podrže kako bi mogla završiti posao.

“Živimo u povijesnom trenutku u našoj nacionalnoj povijesti nakon referenduma koji je podijelio našu naciju na pola. Moramo svojoj zemlji vratiti cjelinu, a glasanje prošle noći pokazuje da trebamo savladati dug put”, rekla je May parlamentu dan nakon što je velika većina odbila njezin dogovor o Brexitu.

“Međutim ne vjerujem da su opći izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna”, istaknula je May.

Sad joj treba ‘plan B’

Govoreći prije premijerke čelnik oporbenih laburista Corbyn kazao je da vlada koja ne može progurati svoj zakon u parlamentu mora zatražiti od zemlje novi mandat, pozvavši May da podnese ostavku.

Britanska premijerka već je ranije odbila podnijeti ostavku.

Večer ranije, njezin je dogovor s Europskom unijom o Brexitu velikom većinom odbacio donji dom parlamenta.

May do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi “plan B”. Na raspolaganju ima nekoliko opcija: od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije.

Datum Brexita se bliži

Zastupnici su uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za Brexit premijerke May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

I dok sat neumoljivo otkucava do 29. ožujka, datuma Brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo u najvećoj je političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća i muči se oko toga kako, i da li uopće, napustiti europski projekt kojem se priključilo 1973.

Više od 100 premijerkinih konzervativaca, i onih koji su za Brexit i onih koji su za ostanak u EU-u, glasali su protiv sporazuma, nanijevši vladi jedan od najtežih parlamentarnih poraza u nedavnoj povijesti.

Ponižavajući poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU

Izvor: Al Jazeera i agencije