Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu

Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije.

Nakon što je britanski parlament oborio prijedlog premijerke May o Brexitu, za srijedu je zakazano a glasanje o nepovjerenju vladi, javlja Reuters. 

Odbacivanje premijerkinog plana za Brexit izazvalo je političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

Uvjerljivi poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. marta napusti EU.

Opozicioni lider Jeremy Corbyn pozvao je na glasanje o nepovjerenju vladi, prenosi Tanjug.

Uoči glasanja May se obratila parlamentarcima kazavši da britanski narod nije odabrao Brexit bez postizanja sporazuma, a da novi izbori ne bi olakšali situaciju. Premijerka je ranije upozorila parlamentarce da odbijanje sporazuma može značiti da Brexita neće ni biti. 

U britanskom parlamentu je uoči glasanja vođena rasprava o sporazumu. Pojedini zastupnici su uložili amandmane.

“To je kompromis. Ako možemo imati datum završetka zaštitnog mehanizma, onda možemo ići dalje. Ne tražim odgovor sada, ali preklinjem vladu da u sljedećih šest sati razmisli hoće li to prihvatiti. Radi se o amandmanima koji bi deblokirali proces kako bi bio prihvaćen u parlamentu“, kazao je Edward Leigh, zastupnik Konzervativne stranke.

Čelnik laburista kazao je da glasanje predstavlja kulminaciju najhaotičnijeg parlamentarnog procesa u posljednjih 30 godina.

“Parlament je proglasio neposluh vlade prvi put u historiji zbog neobjavljivanja vladinog pravnog savjeta. Zatim, prvi put u nekoliko decenija vlada je odustala od provođenja akata u parlamentu. Vlada je poražena u glasanju o budžetu, prvi put od 70-ih. Premijerka je otvorila debatu o njenom sporazumu prije više od mjesec dana. Debata je trebala završiti 11. decembra, ali je ona panično odustala od glasanja. Kako sama priznaje, Sporazum bi bio odbijen značajnom većinom”, kazao je Jeremy Corbyn, čelnik laburista.

Petodnevna debata

Petodnevna debata o Brexitu počela je 9. januara, a okončala se danas.

Britanskoj premijerki Theresi May bilo je potrebno 318 glasova.

Sjevernoirska partija Demokratska unionistička partija (DUP), koja podržava vladu May, također se protivi dogovoru u sadašnjoj formi, zbog toga što je u njega uključen i zaštitni mehanizam poznat pod pojmom “backstop”.

Ta odredba podrazumijeva otvorenu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske. Nakon Brexita, Sjeverna Irska, kao britanska teritorija, neće više biti u sastavu Evropske unije, a Republika Irska ostaje članica EU-a. I DUP i jastrebovi iz redova Torijevaca Therese May strahuju da bi zaštitni mehanizam “backstop” vezao Ujedinjeno Kraljevstvo za Evropsku uniju na neodređeno vreme.

Kabinet Therese May ranije je pretrpio dva poraza: poslanici su odobrili amandman kojim se smanjuju ovlaštenja vlade po pitanju povećanja poreza i zabranjuju mjere potrošnje kojima bi se neutralizirale posljedice u slučaju nepostizanja dogovora oko Brexita bez odobrenja parlamenta.

Drugi poraz jeste to što su poslanici podržali amandman koji se odnosi na vreme kada bi May trebalo da podnese “Plan B” za Brexit u slučaju neizglasavanja „Plana A“. Pod normalnim okolnostima, vlada bi imala 21 dan da iznađe alternativu. Theresa May međutim, za tako nešto sada ima rok od samo tri dana.

Opcije May

DW navodi da, nakon što je May izgubila na ovom glasanju, zakon predviđa da vlada ima 21 dan da saopšti kako namjerava da nastavi proces, a taj period je sada ograničen na tri dana.

May je ranije izjavila da će, u ovom slučaju Velika Britanija 29. marta napustiti Evropsku uniju bez dogovora.

Za nju lično, to bi moglo da znači i kraj mandata na funkciji premijerke.

Što se tiče opozicije, Jeremy Corbyn, lider Laburističke (Radničke) partije, najavio je da će njegova stranka glasati protiv sporazuma i založio se za raspisivanje općih izbora ukoliko se vladin sporazum ne izglasa, a May bude prisiljena da odstupi sa funkcije predsjednice britanske vlade.

Ako dođe do raspisivanja općih izbora i ako laburisti iz svega toga izađu kao pobjednici, Corbyn je najavio da će sa Evropskom unijom ponovno pregovarati o uvjetima Brexita. On nije odbacio ni mogućnost raspisivanja drugog referenduma, za šta se zalažu mnogi u njegovoj Laburističkoj partiji – ali samo ako ne bi bilo novih izbora.

Završni čin

Neki posmatrači ukazuju da se završni čin drame oko Brexita nije jaz između Velike Britanije i EU, već ogorčena borba za moć između britanske vlade i parlamenta. To bi moglo da bude uvod u ustavnu krizu, jer niko ne zna kako će se stvari dalje odvijati.

Trenutno ne postoji većina ni za jednu od ponuđenih opcija: ni za dogovor o „tvrdom“ Brexitu (koji bi nametnuo trgovinske barijere, potencijalno doveo do blokade u lukama i do nedostatka robe), ni za „mekani“ Brexita koji bi Veliku Britaniju približio EU, niti za neki eventualno novi, drugi referendum.

May je u ponedjeljak pozvala poslanike da “još jednom prouče” sporazum o Brexitu i odbila pozive da odloži izlazak Britanije iz EU.

“EU ćemo napustiti 29. marta. Vjerujem da je zbog naše demokratije važno da sprovedemo rezultate sa referenduma iz 2016. godine”, rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije