Oglasi

Britanski parlament će i treći put glasati o Brexitu

Prijedlog sporazuma je nov, bitno drugačiji i u skladu sa postavljenim uvjetima, kaže predsjednik Donjeg doma John Bercow.
May je ponudila ostavku ako njen plan za Brexit prođe, kako bi omogućila da neki novi premijer krene u novu fazu pregovora o budućim odnosima s EU-om EPA

Britanska vlada će u petak treći put predstaviti zastupnicima svoj dogovor o Brexitu o kojemu je pregovarala s Bruxellesom, pošto je prethodno dobila zeleno svjetlo predsjednika Donjeg doma parlamenta za organiziranje tog glasanja.

"Prijedlog je nov, bitno drukčiji i u skladu s postavljenim uvjetima", rekao je predsjednik doma John Bercow.

Prošlog tjedna je odbio organiziranje glasanja uz obrazloženje da zastupnici ne mogu ponovo proučavati tekst koji je već bio odbijen na istom zasjedanju parlamenta.

Da bi doskočila tom problemu, vlada je odlučila da će u petak dati na glasanje tek dio dogovora, Ugovor o izlasku, i da će iz njega izuzeti Političku izjavu o budućim vezama s Europskom unijom (EU).

Oporba je osudila taj manevar.

Protivljene laburista

"Napustili bismo EU, a da nemamo nikakvu predodžbu o tome kamo idemo. To nije prihvatljivo i Laburistička stranka će se tome usprotiviti", pobunio se Keir Starmer, glasnogovornik laburista za Brexit.

Prihvaćanje teksta u parlamentu omogućilo bi Londonu odgodu Brexita do 22. svibnja, dan prije europskih izbora.

"Svi smo suglasni da se ne želimo naći u situaciji da moramo tražiti još jednu odgodu i da moramo sudjelovati u izborima za Europski parlament", rekla je ministrica za vezu s parlamentom Andrea Leadsom, pozivajući zastupnike da podupru tekst koji su već dvaput odbili (15. siječnja i 12. ožujka).

May ponudila ostavku

Igrajući na svoju posljednju kartu Theresa May je u srijedu navečer ponudila ostavku ne bi li uvjerila zastupnike da prihvate dogovor. Neki konzervativni zastupnici uvjetovali su svoju potporu tekstu njezinim odlaskom.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, suparnik Therese May i gorljivi zagovaratelj Brexita bez dogovora, rekao je da će poduprijeti tekst.

Premda se Brexit imao dogoditi u noći s petka na subotu, točno u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, europski čelnici su Londonu dali odgodu s dvjema mogućnostima: ili će se dogovor o izlasku prihvatiti ovaj tjedan i Brexit će se odgoditi do 22. svibnja, ili će se dogovor odbaciti i London će do 12. travnja moći iznijeti drugu mogućnost i zatražiti novu odgodu. U protivnom, dogodit će se tvrdi Brexit, bez dogovora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.