Britanski Guardian dobio format tabloida

'The Guardian', od sada nešto manji od A3 formata, zadržava naslovnicu u boji, ali napušta prepoznatljivo tamno plavo zaglavlje na naslovnici (EPA)

Britanski dnevni list The Guardian u ponedjeljak je prvi put izašao u formatu tabloida, odustavši zbog ekonomskih razloga od berliner formata u kakvom je izlazio od 2005. godine.

The Guardian, od sada nešto manji od A3 formata, zadržava naslovnicu u boji, ali napušta prepoznatljivo tamno plavo zaglavlje na naslovnici.

Uz to se mijenja izgled slova u naslovima i uvodi novi prijelom stranice koji bi trebao biti “lakši za čitanje”.

Katherine Viner, glavna urednica lista koji je počeo izlaziti 1821. godine, ističe prednosti novog formata i naglašava kako, “zbog pada prodaje, štampanje lista u berlineru postaje sve skuplje”.

Riječ je o novom, “odvažnom, oštrom i lijepom” listu, napisala je ona u uvodniku.

Promjene i portala te ‘The Observera’

“Naš prelazak na tabloidni format je važan korak kako bi The Guardian bio finansijski održiv i omogućio nam kako i dalje ulažemo u kvalitetno novinarstvo radi budućih generacija”, dodala je Viner.

Promjene je doživio i portal lista, koji svaki mjesec privuče 150 miliona čitalaca u svijetu.

Promjene će pretrpjeti i list The Observer, nedjeljno izdanje Guardiana.

Odluka je dio trogodišnjeg plana oporavka lista započetog 2016. godine, koji predviđa restrukturiranje u oglašavanju i smanjenje troškova na račun ukidanja 250 radnih mjesta, od kojih 100 u uredništvu.

Promjenom formata trebali bi se svake godine uštedjeti milioni britanskih funti koji se mogu reinvestirati u razvoj lista.

Izvor: Agencije