Vlada Velike Britanije raspravlja o eventualnom vojnom napadu u Siriji

Britanska premijerka Theresa May pozvala je ministre da prekinu uskršnji odmor (EPA)

Vlada Velike Britanije raspravljat će u četvrtak o tome hoće li se ta država pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u eventualnom vojnom napadu u Siriji, koji bi zapadne sile i Rusiju mogao dovesti u direktan sukob.

Britanska premijerka Theresa May pozvala je ministre da prekinu uskršnji odmor kako bi na vanrednom sastanku kabineta razmatrali kako da London odgovori na intervenciju Vlade Sirije u Doumi, koju je May nazvala “barbarskim napadom otrovnim plinom”, prenosi Reuters.

Kako se navodi, Sirija i Rusija, koja je najvažniji saveznik Sirije u njenom sedmogodišnjem ratu protiv pobunjenika, tvrde da su izvještaj o napadu isfabricirali pobunjenici i humanitarni radnici u Doumi i optužili SAD da to koristi kao izgovor da napadne Vladu Sirije, prenosi Tanjug.

Britanske podmornice

Britanska premijerka Theresa May naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku, objavio je ranije Daily Telegraph, dok tim za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

Britanski list napominje da May još nije donijela konačnu odluku o tome hoće li se Velika Britanija pridružiti eventualnim udarima SAD-a i Francuske kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskog režima, ali ističe da premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo djelovanje, prenosi Reuters.

Daily Telegraph navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, da Velika Britanija “čini sve što je potrebno” kako bi mogla ispaliti krstareće rakete Tomahawk iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Izvor: Agencije