Britanska vakcina pravit će se u Rusiji

Velika Britanija, Kanada i SAD optužuju Rusiju da su hakeri pokušali ukrasti vakcinu za COVID-19 i rezultate istraživanja (EPA)

Ruski proizvođač lijekova R-Farm potpisao je sporazum s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca o proizvodnji vakcine protiv COVID-19 koju razvijaju ovaj britanski farmaceutski i biotehnološki gigant i Univerzitet Oxford.

Nakon optužbi Velike Britanije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država da su ruski hakeri pokušali ukrasti vakcinu za COVID-19 i rezultate istraživanja, direktor borda ruske firme R-Farm Aleksej Repik kaže da ovaj dogovor pokazuje da Moskva nema potrebe da krade bilo šta, prenosi Tanjug.

Navodi o krađi

“Formalizirali smo ovaj plan u vidu potpisanih sprazuma u oblasti proizvodnje i nabavke vakcine koju razvijaju AstraZeneca i Univerzitet Oxford, a projekat će realizirati R-Farm”, rekao je on.

Ranije je Kiril Dmitrijev, direktor ruskog Direktnog investicionog fonda, kazao za Reuters da su navodi o krađi vakcine laž i da Moskva ne mora krasti tajne, jer već ima dogovor s AstraZenecom za proizvodnju britanske vakcine u Rusiji.

Izvor: Agencije