Britanska mornarica štitit će ribolovne vode u slučaju ‘neurednog’ Brexita

Plovila mornarice imat će ovlasti zaustaviti, provjeriti i zaplijeniti sve ribarske brodove Evropske unije koji operiraju u isključivo ekonomskom pojasu Velike Britanije (EPA)

Četiri patrolna broda Kraljevske mornarice bit će spremni od 1. januara štititi britanske ribolovne vode ako prelazno razdoblje nakon Brexita završi bez dogovora o budućim odnosima s Evropskom unijom, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane.

“Proveli smo opsežno planiranje i pripremu kako bi osigurali spremnost odbrane na niz scenarija na kraju prelaznog razdoblja”, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane.

Plovila mornarice duge 80 metara imat će ovlasti zaustaviti, provjeriti i zaplijeniti sve ribarske brodove EU-a koji operiraju u isključivo ekonomskom pojasu Velike Britanije (EEZ), koji se proteže oko 320 kilometara od obale, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Trgovinski sporazum malo vjerovatan’

Guardian je ranije objavio da će dva plovila biti raspoređena na moru, dok će druga dva biti pripravna u slučaju ulaska ribarskog broda EU-a u EEZ.

Pregovori Londona i Brisela zapinju na tri pitanja – ribarstvu, pravednom tržišnom takmičenju i rješavanju budućih sporova.

Velika Britanija je napustila EU 31. januaraa, ali je neformalna članica do 31. decembra i kraja prelaznog razdoblja.

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekli su u petak da je “malo vjerovatan” trgovinski sporazum.

Izvor: Agencije