Britanija za veće ovlasti službama sigurnosti zbog stranog miješanja

Rusija je pokušala utjecati na referendum iz 2014. na kojem su glasači u Škotskoj odbili nezavisnost, piše u izvještaju (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson planira dati veće ovlasti sigurnosnim službama kako bi se zaustavilo strano miješanje u Britaniji, objavio je list Times.

Vlada priprema uvođenje novog zakonodavstva vezano uz kontrašpijunažu, navodi list, dodajući da bi novi zakoni mogli uvesti “registar stranih agenata”, ustanovljen po ugledu na Sjedinjene Američke Države i Australiju.

Ko ne bude na to pristao, mogao bi biti uhapšen ili deportiran, navodi se u izvještaju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tekst u Timesu pojavio se istovremeno s objavljivanjem parlamentarnog izvještaja, po kojem je britanska vlada propustila utvrditi je li se Rusija miješala u referendum o članstvu Veleike Britanije u Evropskoj uniji, održan 2016. godine.

Utjecaj na referendum u Škotskoj

Dugo očekivani izvještaj parlamentane komisije za sigurnost i obavještajne službe utvrdio je da je Rusija pokušala utjecati na referendum iz 2014. godine na kojem su glasači u Škotskoj odbili nezavisnost.

Rusija se umiješala u škotski referendum o nezavisnosti 2014. godine, a britanska vlada nije tražila detaljniju istragu o mogućem utjecaju Kremlja na glasanje o Brexitu, navodi se u izvještaju britanskog parlamentarnog odbora objavljenom u utorak.

Izvještaj je dovršen u martu 2019. godine, ali je tek sada objavljen.

U izvještaju se dodaje da, također, postoje indicije otvorenih izvora da je Rusija pokušala utjecati na kampanju o Brexitu, ali da britanska vlada nije tražila snažnije dokaze o ruskom miješanju.

Izvor: Agencije