Oglasi

Britanija razmatra predstavljanje novčića u čast Gandhija

Ministar finansija Rishi Sunak zatražio je da se oda priznanje pripadnicima manjinskih zajednica.
Mahatma Gandhi bio je veliki protivnik nasilja, a igrao je ključnu ulogu u indijskom stjecanju nezavisnosti od Velike Britanije EPA

Britansko ministarstvo finansija najavilo je mogućnost da u čast Mahatme Gandhija, borca za nezavisnost Indije, u Velikoj Britaniji bude iskovan komemorativni novčić.

Kako navodi Tanjug, pozivajući se na Reuters, do ove najave dolazi pošto je ministar finansija Rishi Sunak zamolio savjetodavni odbor britanske Kraljevske kovnice novca da se angažuje na odavanju priznanja pripadnicima manjinskih zajednica porijeklom iz Afrike i Azije, kao i drugih manjina, saopštilo je ministarstvo.

„Savjetodavni odbor Kraljevske kovnice novca trenutno razmatra mogućnost predstavaljanja komemorativnog novčića u Gandhijevu čast“, navedeno je u saopštenju.

Ubili ga hinduski radikali

Ghandi, rođen 1869. godine, bio je veliki protivnik nasilja, a igrao je ključnu ulogu u indijskom stjecanju nezavisnosti. Njegov rođendan, 2. oktobar, obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja.

Nekada smatran indijskim „ocem nacije“, Gandhi je ubijen od strane hinduskih radikala 30. januara 1948., samo nekoliko mjeseci nakon što je vodio borbu Indije za nezavisnost od britanske vladavine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.