Britanija najavila tužbu i ratne brodove

Britansko-španski spor oko Gibraltara se iz dana u dan zaoštrava, a nakon najave Madrida da bi slučaj mogao da iznese pred UN, Britanija je izjavila da “ozbiljno razmatra” pokretanje tužbe protiv Španije zbog pooštrenja kontrola na granici sa Gibraltarom te je najavila slanje ratnih brodova u Mediteran.

Britanski premijer David Cameron je naveo kako Vlada u Londonu smatra da je pooštrena kontrola na granici Španije sa Gibraltarom “politički motivirana i potpuno nesrazmjerna”, prenio je Reuters.

Španski list El Pais je objavio, citirajući diplomatske izvore, da bi vlada u Madridu mogla da “iznese” pred Ujedinjene narode svoj spor sa Britanijom oko Gibraltara.

Spor oko Gibraltara je intenziviran pošto su vlasti te britanske prekomorske teritorije, na koju pravo polaže i Španija, objavile da planiraju izgradnju vještačkog grebena.

Zvanični Madrid, međutim, tvrdi da bi taj greben spriječio prolaz španskim ribarskim brodovima.

Gibraltar je ranije optužio Španiju da namjerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo, pa se na granici posljednjeg vikenda u julu čekalo i po šest sati.

Španski premijer Mariano Rajoy u petak je izjavio da će njegova zemlja preduzeti “sve neophodne mjere” da zaštiti svoje interese na Gibraltaru.

Cameron je dva dana ranije u telefonskom razgovoru upozorio španskog premijera da tenzije na granici Gibraltara prijete da ugroze odnose Londona i Madrida, kao i da se stav Velike Britanije o suverenitetu Gibraltara neće promijeniti.

Ratni brodovi

U međuvremenu britanski ratni brodovi kreću u ponedjeljak i utorak u Mediteran na mornaričke vježbe, a jedan od njih pristat će na Gibraltaru.

Fregata HMS Westminster tipa 23 isplovit će iz Britanije u utorak, a na Gibraltar, koji se nalazi na krajnjem jugu Španije, stići će za nedjelju dana u okviru, kako je britansko ministarstvo odbrane istaklo, “rutinskih” i “dugo planiranih” vježbi.

Tri druga ratna broda – zastavni brod HMS Bulwark, nosač helikoptera HMS Illustrious i fregata HMS Montrose, kao i još šest brodova kreću u pravcu Mediterana u okviru vježbi nazvanih Cougar 13.

Madrid je dozvolio zaustavljanje HMS Illustriousa u pomorskoj bazi Rota, na jugu Španije, ali španski mediji navode da je plan da se HMS Westminster zaustavi na Gibraltaru potez kojim Britanija hoće da zastraši Španiju.

Dok je gradonačelnik Londona Boris Johnson u ponedjeljak otvoreno upozorio Španiju “da drži dalje ruke od britanske kolonije” Gibraltara, britanski ministar za Evropu David Lidington je naveo da to će London zaštiti “ugrožene stanovnike Gibraltara”.

“Britanija i Španija su važne jedna drugoj. Mi smo članice NATO, ključni trgovinski partneri i milioni Britanaca svake godine putuju u Španiju. Ali naši prijateljski odnosi sa Španijom ne znače da ćemo šutiti kada neko ugrožava stanovnike Gibraltara”, napisao je u listu Sun Lidington.

Španija se odrekla Gibraltara, teritorije od samo 6,8 kvadratnih kilometara, 1713. godine, ali već dugo tvrdi da bi on trebalo da joj bude vraćen.

Sa druge strane, vlada u Londonu ističe da to neće uraditi, jer je protivno željama stanovnika Gibraltara, koji su raspoloženi izrazito probritanski.

Izvor: Agencije