Britanija dala Škotskoj veće porezne ovlasti

Škotska je izborila malu pobjedu nakon što su britanske stranke postigle dogovor da Edinburghu ustupe ovlasti koje se tiču poreza i potrošnje, ispunivši tako obećanje koje su dali Škotima nakon referenduma o neovisnosti.

Teški stranački pregovori rezultirali su dogovorom o prenosu većih ovlasti na Škotsku. Izvještaj je predstavljen kao povijesni, sa čim se mnogi slažu, jer kako kažu, to je više nego što su Škoti ikad mogli sanjati.

“Kao liberalne demokrate više od stotinu godina zalagali smo se za ovakvo nešto. Oduševljen sam ovim paketom koji nam daje veću financijsku odgovornost, pravu ekonomsku moć u Škotskoj, početak uspostave drugačijeg škotskog socijalnog sustava, a istovremeno smo ostali untar sigurnog i jedinstvenog britanskog poslovnog tržišta, što je od vitalnog značaja za zadržavanje radnih mjesta širom Škotske”, ocijenio je liberalni demokrat Michael Moore.

Neuvjerljivo ‘ne’

Kada je Škotska na referendumu održanom u rujnu rekla “Ne!”, to ipak nije bilo rečeno tako uvjerljivo. Razlika glasova bila je minorna, što je natjeralo London na obećanje kako će početi slušati.

U tom trenutku se, također, činilo da je s referendumom priča o neovisnosti završila. No, od tada je podrška nacionalističkim strankama strašno skočila.

Pitanje je hoće li sadašnji dogovor biti dovoljan da spriječi novi zahtjev za izlazak na birališta.

“Nema dokaza da bi se to moglo dogoditi. Ovo je veoma značajan prijenos ovlasti, koji ispunjava želju Škota, izrečenu na referendumu kada su odlučno rekli da žele ostati u sastavu Velike Britanije. Obećanje je ispunjeno”, smatra laburist Gregg McClymont.

Jeftino ispunjavanje zavjeta

No, škotski nacionalisti smatraju da je to jeftino ispunjavanje zavjeta koji su dali.

“U ovom procesu tražili smo i ovlast za otvaranje radnih mjesta koja bi nam dala moć da jačamo škotsku ekonomiju zajedno s građanskim društvom. Tražili smo kontrolu nad socijalnim sustavom, minimalnom plaćom, pravo na borbu protiv siromaštva radnika. Za nas je ovo razočarenje”, ukazuje John Swinney iz Škotske nacionalne stranke.

Za nacionaliste, najvažnija pitanja, poput vlastite obrane, vanjske politike i uklanjanja nuklearnih podmornica nisu i niti će biti predmet pregovora. To im se uopće ne sviđa, a oni imaju najmoćniji glas u Škotskoj.

Od rujna se želja za neovisnošću opet povećala jer narod želi prave promjene. Pitanje je hoće li im ove biti dovoljne ili ne.

Izvor: Al Jazeera