Oglasi

Britanci zbog Brexita traže njemački pasoš

Najveći dio ovih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj.
Britanski državljani moraju ispuniti neke uslove za dobivanje državljanstvaEPA

U razdoblju nakon referenduma o Brexitu, održanog u junu 2016, broj britanskih državljana koji su zatražili njemački pasoš naglo se povećao, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

“Godine 2017. 7500 britanskih državljana upisano je u njemačku knjigu državljanstva, što je porast za 162 posto u usporedbi s 2016. kada smo također zabilježili porast posebno nakon juna“, stoji u saopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Najveći dio ovih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj.

Jedan dio međutim otpada i na britanske državljana jevrejskog porijekla čiji preci su nekada bili njemački državljani, koji su u jeku nacionalsocijalističkog režima bili prisiljeni napustiti Njemačku.

Ispunjavanje uvjeta

Ovim građanima automatski pripada pravo na njemačko državljanstvo.

Ostali britanski državljani moraju ispuniti neke uvjete poput osmogodišnjeg boravka u Njemačkoj, poznavanja njemačkog jezika i dokaza da su se u stanju sami uzdržavati.

Toliko dugo dok je Velika Britanija u Evropskoj uniji Britanci se pri zahtjevu za njemačko državljanstvo ne moraju odreći svog britanskog državljanstva, što vrijedi za građane svih zemalja Evropske unije.

Istovremeno je i porastao broj njemačkih državljana s boravkom u Velikoj Britaniji koji su nakon referenduma o Brexitu preuzeli i državljanstvo Velike Britanije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.