Britanci istražuju smrt ruskog špijuna

Lugovoi, koji je sada član ruskog parlamenta, odbio je doputovati u London da se suoči sa optužbom (EPA)

Britanski istražni sudija naredio je istragu o smrti bivšeg KGB-ovog špijuna Alexandera Litvinenka u Londonu 2006. godine.

Litvinenko, koji je umro od trovanja polonijem, je na samrti rekao da je tadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio njegovo trovanje, nakon čega su zamrznuti englesko-ruski odnosi.

Istražni sudija Andrew Reid naredio je policiji i britanskim obavještajnim službama da ispita okolnosti Litvinenkove smrti, javila je britanska policija.

Otrov u šolji čaja

Rusija je više puta odbila britanske zahtjeve za ekstradiciju glavnog osumnjičenika u ovom slučaju, bivšeg KGB-ovog agenta Andreia Lugovoia, koji tvrdi da je nevin.

Lugovoi, koji je sada član ruskog parlamenta, odbio je doputovati u London da se suoči sa optužbom da je nasuo otrov u Litvinenkov čaj u jednom londonskom hotelu u novembru 2006.

Njegov advokat Jessica Smior rekla je da „istraga treba preispitati i sve druge mogućnosti, uključujući smrt zbog nestretnog slučaja i samoubistvo“.

„Ne prihvatamo da je ubistvo neosporno“, rekla je Smior na statusnoj konferenciji na istražnom sudu St Pancras.

„Nuklearni terorizam“

Ben Emmerson, advokat Litvinenkove udovice Marine, rekao je da je Litvinenkova smrt „pravilno opisana kao čin nuklearnog terorizma na londonskim ulicama“.

Dodao je da istražni sudija treba ispitati da li se radilo o „ciljanom atentatu koji je izvršio agent strane države na teritoriji Velike Britanije“.

Emmerson je rekao da 97 posto polonija proizvodi nuklearni reaktor u Rusiji ali da su ruske vlasti „sasvim zanemarile svoju dužnost da provedu nezavisnu istragu“.                                                     

„To se nikada neće desiti u Rusiji“, dodao je.

Rekao je da bilo kakva istraga koja se ne dotiče pitanja eventualne uloge ruske države u Litvinenkovoj smrti nije sveobuhvatna.

Marina Litvinenko izjavila je pred sudnicom da je Lugovoijeva izjava bila očekivana.

„Istu stvar je ponovio mnogo puta, da je Sasha [Litvinenko] prokrijumčario nešto vrlo opasno iz Rusije. Ne mogu reći da se nisam uzrujala ali drago mi je da ćemo imati kompletnu istragu i doći do istine.“

„Ne radi se samo o mom mužu, nego o terorističkom napadu u centru Londona koristeći vrlo opasnu tvar“.

Izvori: Al Jazeera i agencije