Brisel želi niže cijene rominga na zapadnom Balkanu

Mobitel, Internet
Evropska komisija želi olakšati proces promjena i ohrabriti pomake u području telekomunikacijskog tržišta u regiji (EPA)

Europska komisija organizirala je u ponedjeljak u Bruxellesu sastanak telekomunukacijskih operatera s prostora zapadnog Balkana.

“Tražili smo od kompanija iz regije da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama zapadnog Balkana”, kaže glasnogovornica Europske komisije Nathalie Vandystadt.

U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu održan je okrugli stol telekomunikacijskih operatera s prostora zapadnog Balkana.

Sastanak je organizirala povjerenica Marija Gabriel, zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo se o telekomunukacijskom tržištu u regiji.

Plan na idućem samitu EU – Zapadni Balkan

“Tražimo od kompanija u regiji da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cijene roaminga među zemljama zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da prijedloge razmotre s Komisijom tijekom idućih tjedana”, poručila je Vandystadt, prenosi Tanjug.

Ona je podsjetila da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker tražio da se ojačaju odnosi EU-a sa Zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi, među ostalim, olakšati proces promjena i ohrabriti pozitivne pomake u području telekomunikacijskog tržišta u regiji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsjedava Vijećem EU-a, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cijena roaminga na zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roaming među zemljama EU-a.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na idućem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u svibnju u Sofiji.

Izvor: Agencije