Brisel traži od Britanije 2,7 milijarde eura carina

Trgovina, Kontejneri, Roba
SAD ima pravo da uloži žalbu na odluku u roku od 60 dana (AP)

Europska komisija priopćila je u ponedjeljak kako je poslala Britaniji drugo upozorenje da nadoknadi 2,7 milijarde eura proračuna 28-članog bloka na ime carina koje nije naplatila na uvoz kineske robe u razdoblju između 2011. i 2017. godine.

“Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima dva mjeseca da djeluje. U suprotnom, Komisija može proslijediti slučaj Sudu pravde EU-a”, navodi se u priopćenju Komisije, prenosi agencija Reuters i dodaje da u slučaju da sud podrži stav Komisije, mogu uslijediti financijske sankcije Londonu.

Ovaj potez je drugi korak u pravnom postupku koji EU poduzima kada neka od članica ne poštuje pravila bloka, a koji dolazi u ključnoj fazi pregovora između Londona i Brisela o izlasku Britanije iz EU-a, prenosi Tanjug.

Britanska agencija dodaje da je ovu prevaru prošle godine otkrio Ured EU-a za borbu protiv zlouporaba, OLAF. 

Fiktivni računi i lažne deklaracije

Ured je ustanovio da su britanski uvoznici koristili fiktivne račune i “lažne” carinske deklaracije na uvoz kineskog tekstila i drugih proizvoda, kako bi smanjili iznos povećanih carina koje trebaju platiti, što se u krajnjoj instanci odrazilo na proračun EU-a koji se financira iz takvih davanja.

Velika Britanija je rekla da ne prihvaća obveze za te navodne gubitke te da ne priznaje procijenjenu vrijednost navodno izbjegnutih carina.

Europska komisija je prošlog tjedna odlučila uputiti ovo upozorenje Londonu, ali je odgodila priopćenje o tome kako bi se izbjeglo ometanje pregovora o Brexitu na summitu Unije u Austriji u srijedu i četvrtak, izjavio je jedan dužnosnik EU-a za Reuters.

Glasnogovornik britanske premijerke Therese May rekao je u ponedjeljak kako ona ima punu potporu svojih ministara za plan o Brexitu, nakon što su plan odbacili dužnosnici EU-a na summitu prošlog tjedna.

Njezina konzervativna stranka duboko je podijeljena u vezi smjera kojim bi trebali ići pregovori s Europskom unijom o uvjetima razlaza a protivnici u vlastitoj stranci, među kojima je i bivši ministar za Brexit, za ponedjeljak su najavili i konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti alternativnu viziju koja počiva na ugovoru o slobodnoj trgovini.

Britanska Vlada trebala bi razmotriti tijek pregovora s Unijom u ponedjeljak i njezin glasnogovornik potvrdio je da May ostaje predana svome planu za Brexit.

‘Chequers nema puno potpore ni u zemlji ni izvan nje’

“Vlada je dala punu potporu njezinu prijedlogu i to je i dalje na snazi”, kazao je glasnogovornik novinarima, kako prenosi Hina.

Britanska premijerka trebala bi se u ponedjeljak sastati i s glavnim koordinatorom za Brexit Europskog parlamenta Guyom Verhofstadtom.

Jedan od vodećih euroskeptika u Konzervativnoj stranci u ponedjeljak je ocijenio da će britanska premijerka ipak odlučiti u jednom trenutku odbaciti svoju strategiju za održavanje tijesnih veza s Europskom unijom jer takve veze neće imati potporu. 

Jacob Rees-Mogg kazao je da se tzv. planu Chequers, nazvanom po ljetnikovcu koji koriste britanski premijeri, protive i europski političari i veliki dio britanske javnosti.

“Premijerka je žena jedinstvene mudrosti i stoga će vjerojatno uvidjeti stvarnost da Chequers nema mnogo potpore ni u zemlji ni izvan nje”, kazao je Rees-Mogg.

Izvor: Agencije