Brigitte Bierlein bit će prva austrijska kancelarka

'Najvažniji cilj jest doprinijeti smirivanju napetosti i izgradnji povjerenja između svih strana', rekla je Bierlein (EPA)

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izabrao je u četvrtak predsjednicu Ustavnog suda te zemlje za privremenu kancelarku nakon što je Parlament izglasao nepovjerenje vladi Sebastiana Kurza u jeku skandala s videosnimkom.

Brigitte Bierlein, koja ove godine, zbog navršenih 70 godina, mora u penziju, bit će zadužena za sastavljanje kabineta koji će imati podršku parlamenta do sljedećih izbora, koji bi trebali biti održani u septembru, prenijela je Hina.

Tako će ona postati prva kancelarka u Austriji.

‘Bez velikih promjena zakona’

“Brigitte Bierlein predsjednica je austrijskog Ustavnog suda i za nekoliko dana imenovat ću je austrijskom kancelarkom”, rekao je u obraćanju medijima Van der Bellen.

“Najvažniji cilj u ovom trenutku jest doprinijeti smirivanju napetosti i izgradnji povjerenja između svih [političkih] strana u Austriji, Evropi i cijelom svijetu”, rekla je Bierlein.

Van der Bellen je dodao da se s Bierlein, koju će za nekoliko dana službeno imenovati, zajedno s ostatkom vlade, dogovorio da ministri budu uglavnom javni službenici.

Bierlein je dodala da je za ministra vanjskih poslova izabrala Alexandera Schallenberga, diplomata koji je bio visoki zvaničnik u Kurzovom uredu.

“Nema sumnje da u sljedećim mjesecima nećemo vidjeti nikakve velike promjene zakona. Ovdje je više riječ o dobrom i uređenom vođenju državnih poslova”, rekao je Van der Bellen.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata austrijski parlament iskazao je nepovjerenje jednom kancelaru i njegovoj vladi – nakon samo 525 dana završio je Kurzov mandat.

Parlament izglasao nepovjerenje vladi

Vlada konzervativnog kancelara pala je u ponedjeljak nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

To je epilog afere u čijem je centru objava tajnog videosnimka na kojem je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj Slobodarskoj stranci (FPOe).

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom.

Izvor: Agencije