Oglasi

Brexit u Holandiju doveo 140 kompanija

Čak 425 kompanija razmatra mogućnost da prošire ili potpuno premjeste poslovanje u Holandiju.
Samo prošle godine 78 kompanija potpuno je prebacilo poslovne operacije u HolandijuIlustracija

Neizvjesni efekti Brexita primorali su brojne strane kompanije da otvore kancelarije u Holandiji, saopćila je holandska Agencija za strane investicije, dodajući da je od referenduma o Brexitu 2016. čak 140 kompanija otvorilo kancelarije u toj zemlji, a 78 ih je prošle godine potpuno prebacilo poslovne operacije u tu državu.

U izvještaju Agencije navodi se da zbog odsustva odgovora na mnogobrojna pitanja o budućnosti poslovnih odnosa Velike Britanije s Evropskom unijom raste neizvjesnost u poslovnim krugovima iako je Britanija već izašla iz EU-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nejasni efekti Brexita

Prema zvaničnim najavama, Evropska unija i Velika Britanija trebale bi do kraja godine trebale postići saglasnost o međusobnim odnosima nakon Brexita.

Agencija je saopćila da su traju pregovori s predstavnicima 425 kompanija koji razmatraju mogućnost da zbog Brexita prošire ili potpuno premjeste poslovanje u Holandiju.

Firme iz Britanije, ali i iz SAD-a i Azije razmatraju restrukturiranje svojih evropskih operacija zbog još nejasnih efekata Brexita.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.