Oglasi

Brexit bez sporazuma koštat će Španiju više od 9,5 milijardi eura

Centralna banka Španije procjenjuje da bi ekonomski rast te zemlje u sljedećih pet godina mogao biti smanjen na 0,82 posto.
Napominje se i da će bilo koji oblik Brexita uzrokovati finansijsku štetu u ŠpanijiArhiva

Centralna banka Španije saopćila je da će ta zemlja pretrpjeti ozbiljnu finansijsku štetu ako se dogodi Brexit bez sporazuma.

U izvještaju Centralne banke Španije navodi se da bi u slučaju Brexita bez sporazuma Španija tokom sljedećih pet godina pretrpjela štetu veću od 9,5 milijardi eura, prenosi Anadolija.

Napominje se i da će bilo koji oblik Brexita uzrokovati finansijsku štetu u Španiji.

U izvještaju se dodaje da će u slučaju Brexita bez sporazuma ekonomski rast Španije u sljedećih pet godina biti smanjen na 0,82 posto.

Pad izvoza i uvoza

Stručnjaci Centralne banke Španije procijenili su da će, ako se zaista dogodi Brexit bez sporazuma, Španija u sljedećih pet godina imati pad izvoza za 2,6 posto, kao i pad uvoza za 1,78 posto.

Britanski parlament usvojio je 14. marta prijedlog vlade premijerke Therese May za ponovno glasanje o sporazumu o Brexitu i prolongiranju Brexita do 30. juna.

Prema toj odluci, Velika Britanija vjerovatno neće napustiti Evropsku uniju 29. marta, kao što je bilo planirano.

Očekuje se da će May uskoro tražiti od zvaničnika Evropske unije da odobre odgađanje Brexita do 30. juna.

Ako EU pristane na odgodu, Velika Britanija neće napustiti blok 29. marta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.