Brett Kavanaugh nominiran za Vrhovni sud SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je predstavio Bretta Kavanaugha kao svoju nominaciju za Vrhovni sud SAD-a, učvrstivši time konzervativnu prevagu u toj instituciji.

Trump je u odabiru 53-godišnjeg Kavanaugha, koji je u devedesetima pomagao u istrazi nad bivšim predsjednikom Billom Clintonom, a kasnije radio za Georgea W. Busha, osigurao konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu svojim drugim doživotnim imenovanjem u najviše sudsko tijelo Sjedinjenih Američkih Država u 18 mjeseci, koliko je na funkciji predsjednika.

Kavanaugha sad očekuje žestoka borba oko potvrde u Senatu, u kojem Trumpovi republikanci drže tanku većinu.

Privržen porodici i katoličanstvu

Ako bude prihvaćen, Kavanaugh će zamijeniti dugogodišnjeg konzervativnog 81-godišnjeg sudiju Anthonyja Kennedyja, koji je najavio svoje penzioniranje 27. juna.

Trump, koji je prošle godine u taj sud imenovao Neila Gorsucha, u predstavljanju Kavanaugha u ponedjeljak je istakao kako je riječ o sudiji omiljenom među svojim kolegama, čije se mišljenje cijeni.

“On je brilijantan pravnik, s jasnim i efikasnim stilom pisanja, univerzalno smatranim jednim od najboljih i najoštroumnijih pravnih umova našeg doba”, dodao je Trump, istakavši kako njegova nominacija zaslužuje “brzu potvrdu i veliku dvostranačku podršku”.

Kavanaugh bi mogao služiti u Vrhovnom sudu desetljećima.

“Moja pravosudna filozofija je jednostavna: sudija mora biti neovisan i mora interpretirati zakon, ne ga donositi. On ga mora interpretirati kako je napisan. I sudija mora interpretirati Ustav onako kako je napisan, upućen u historiju, tradiciju i prethodnike”, poručio je Kavanaugh tokom ceremonije, u kojoj je naglasio privrženosti porodici i katoličanstvu.

Njegovo imenovanje ne bi promijenilo ideološko usmjerenje Vrhovnog suda, u kojem pet konzervativaca već ima većinu nad četiri liberalne sudije, no moglo bi nagnuti tu instituciju dodatno prema desno.

Tanka većina republikanaca u Senatu

Anthony Kennedy, iako konzervativac, nekad je stajao na stranu liberalnih sudija po pitanju pobačaja i prava homoseksualaca, što se od Kavanaugha teško može očekivati.

Novi sudija odlučivat će o ključnim pitanjima nacionalne važnosti, poput prava posjedovanja oružja, smrtne kazne i prava glasanja na izborima.

Sud bi mogao odlučivati i o pitanjima lične važnosti za Trumpa i njegovu vladu, uključujući ona o povezanosti s Rusijom.

Republikanci u Senatu drže tanku većinu od 51 zastupnika naprema 49, no ne mogu računati ni na senatora Johna McCaina, koji se bori protiv raka.

Izvor: Al Jazeera i agencije