Bregu: Zaustaviti napade na žene na internetu

Želimo da svaka žena ima osjećaj slobode govora na Internetu, bez ikakvog straha, kaže Maljinda Bregu (EPA)

Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama i takvo ponašanje se mora zaustaviti, poručila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Kako je dodala, RCC je spreman pružiti pomoć zajedničkom odgovoru regije na ovaj problem, prenosi Tanjug.

Evropska komisija je nedavno počela kampanju pod nazivom #DigitalRespect4Her (Digitalno poštovanje za nju) u svrhu podizanja svesti o nasilju nad ženama na internetu i promoviranja dobrih praksi u borbi protiv ovog problema.

“Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama; 45 posto stanovnika Jugoistočne Evrope svakodnevno koristi društvene mreže. Vlade moraju ozbiljno razmisliti o pravnim okvirima kojima bi se zaustavilo virtuelno, odnosno nasilje na internetu a da se pri tome ne ugrožava sloboda govora”, rekla je Bregu.

Uhođenje preko interneta

Uhođenje preko interneta ustaljeni je način nasilnog ponašanja i RCC je spreman pružiti pomoć zajedničkom naporu regije da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koji će se baviti ovim problemom, navodi se u saopćenju RCC-a.

“Želimo da svaka žena ima osjećaj slobode govora na internetu, bez ikakvog straha. Ne možemo sjediti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i djevojčice na internetu,” poručila je evropska komesarka za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost Vera Jourova.

Stvarnost je često drugačija: virtuelno nasilje se širi društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, forumima na internetu, stranicama interneta za dijeljenje videosadržaja ili videoigrama.

Nasilje na internetu može prouzrokovati psihološke, psihičke, seksualne i ekonomske poteškoće; može ušutkati žene i smanjiti njihovo prisustvo na internetu, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije