Brazil prvi osigurao plasman na SP

Brazilci Coutinho, Neymar i Marcelo pogodili su za pobjedu protiv Paragvaja (Reuters)

Brazilska nogometna reprezentacija prva se uspjela pridružiti domaćinu Rusiji kao siguran učesnik Svjetskog prvenstva, koje će biti održano od 14. juna do 15. jula 2018. godine.

Brazil je osigurao jedno od prva četiri mjesta u južnoameričkim kvalifikacijama četiri kola prije kraja zahvaljujući domaćoj pobjedi u utorak protiv Paragvaja u 14. kolu u Sao Paulu rezultatom 3:0 (1:0).

Osim toga, naruku su mu išli rezultati ostalih utakmica večeri, odnosno porazi Argentine od Bolivije (0:2) i Urugvaja od Perua (1:2).

Brazil sada ima 33 boda, devet više od druge Kolumbije, 10 od trećeg Urugvaja i četvrtog Čilea, a 11 od pete Argentine.

Urugvaj ili Argentina

No, kako u sljedećem kolu igraju Urugvaj – Argentina, jasno je da barem jedna od te dvije reprezentacije više ne može dostići Brazil.

Petostruki svjetski prvaci Brazilci jedini su nastupili na svim dosadašnjim svjetskim prvenstvima, a za nastavak niza pobrinuli su se Coutinho (34), Neymar (64) i Marcelo (85), koji su pogodili za pobjedu protiv Paragvaja.

Bila je to osma uzastopna pobjeda Brazila u ovim kvalifikacijama.

Veliko iznenađenje dogodilo se u La Pazu, gdje je pretposljednja Bolivija svladala Argentinu, koja je igrala bez kažnjenog Lionela Messija, sa 2:0 (1:0) golovima Arcea (32) i Martinsa (53).

Ovim porazom Argentina je zakomplicirala svoju situaciju u kvalifikacijama za odlazak u Rusiju. Trenutno je peta, a ta pozicija vodi tek u interkontinentalno doigravanje protiv pobjednika Okeanijske zone.

Preokret u Limi

U velike probleme zapao je i Urugvaj drugim uzastopnim porazom, ovog puta u Limi, gdje je domaći Peru preokretom stigao do pobjede 2:1 (1:1).

Urugvaj je poveo preko Sancheza (30), ali vrlo brzo izjednačio je Guerrero (35), dok je u nastavku domaće navijače obradovao Flores (62).

Urugvaj je sada treći, ali sa samo bodom više od pete Argentine, dok je Peru sedmi s 18 bodova.

Važnu pobjedu ostvarila je Kolumbija, koja je u Quitu nadigrala domaći Ekvador sa 2:0 (2:0).

Sve je bilo riješeno već u prvom poluvremenu, kada su se u strijelce upisali James Rodriguez (20) i Cuadrado (34).

Kolumbija na drugom mjestu

Kolumbija je sada druga sa 24 boda, dok je Ekvador šesti sa 20 bodova.

Aktualni prvak Južne Amerike Čile rutinski je s 3:1 (3:0) u Santiagu savladao najslabiju reprezentaciju svog kontinenta Venecuelu.

Već na polovini prvog poluvremena bilo je 3:0 golovima Sancheza (4), Paredesa (7) i Vargasa (22) da bi počasni pogodak za goste postigao Rondon (63).

Četvrti Čile sada ima 23 boda, dok je Venecuela ostala na šestom mjestu.

Direktan plasman na SP izborit će četiri prvoplasirane reprezentacije, dok će peta u dodatne kvalifikacije protiv pobjednika Okeanijske zone.

Rezultati 14. kola: Bolivija – Argentina 2:0, Ekvador – Kolumbija 0:2, Čile – Venecuela 3:1, Brazil – Paragvaj 3:0, Peru – Urugvaj 2:1.

Poredak: Brazil 33 boda, Kolumbija 24, Urugvaj 23, Čile 23, Argentina 22, Ekvador 20, Peru 18, Paragvaj 18, Bolivija 10, Venecuela 6.

Izvor: Agencije