Brat Georgea Floyda: ‘Ne divljajte, on to ne bi želio’

Afroamerikanac George Floyd preminuo je nakon brutalnog policijskog privođenja u Minneapolisu, što je potaklo proteste širom SAD-a (EPA)

Brat Afroamerikanca Georgea Floyda, Terrence Floyd, pozvao je demonstrante u Sjedinjenim Američkim Državama da ne prave nerede na protestima i da promjenu traže mirnim putem tako što će izaći na izbore i glasati.

Terence Floyd posjetio je mjesto na kojem je preminuo njegov brat i obratio se onima koji na protestima prave nerede, pitajući ih zašto razbijaju i uništavaju stvari kad on, koji je brat Georgea Floyda, to ne čini te dodao da takvo ponašanje neće vratiti njegovog brata.

Naglasio je da njegov brat ne bi želio takvo što i da je njegova porodica miroljubiva i pozvao demonstrante da promjene traže mirnim putem i glasaju na izborima, prenosi Tanjug, pozivajući se na pisanje američkih medija.

‘To neće vratiti mog brata’

“Ne divljam ovdje. Nisam došao dići nešto u zrak. Ne stvaram nered u svojoj zajednici. Zašto vi to radite? Ne rádite ništa jer ništa od toga neće vratiti mog brata”, rekao je Terrence okupljenima.

Pozvao ih je da urade nešto drugačije – da prestanu misliti da njihov glas nije važan i izađu na izbore, i to ne samo na predsjedničke nego na sve izbore.

“Informirajte se, saznajte za koga glasate. Tako ćemo ih pobijediti, promijenimo sve. Ne čekajte da vam drugi govore ko je ko, trebate sami znati kome dajete glas. Mnogo je novca u igri, ali je i nas mnogo. I, opet, promjene možemo dobiti mirnim putem”, rekao je Terrence Floyd, koji je obišao i mural napravljen njegovom bratu u čast.

Afroamerikanac George Floyd preminuo je nakon brutalnog policijskog privođenja u Minneapolisu, što je potaklo proteste, često i nasilne, širom SAD-a.

Izvor: Agencije