Brammertz: Negiranje zločina i provokacije u bivšoj Jugoslaviji

Brammertz je rekao da će sud biti zatvoren krajem ove godine (EPA)

Nacionalna pravosuđa odbijaju se suočiti s počinjenim zločinima, a suradnja lokalnim vlastima ide u pogrešnom smjeru, rekao je glavni tužitelj haškog Tribunala za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz Vijeću sigurnosti dodavši kako se nada da će lokalne vlasti poduzeti potrebne mjere, javlja novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Nakon toga je govorio o problemu negiranja zločina rekavši kako se svi sjećamo ratnih strahota.

„Etničko čiščenje je činjeno, počinjen je genocid u Srebrenici, gdje postoje masovne grobnice nakon genocida počinjenog nad osam hiljada muslimana i protjerivanja 30 hiljada žena i djece“, rekao je Brammertz dodajući kako se sve te činjenice danas negiraju.

„Prije nekoliko dana je ministar obrazovanja u Republici Srpskoj objavio da će biti zabranjene knjige u kojima se govori o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva. U Mostaru se treba održati provokativni koncert podrške ultranacionalističkog pjevača za članove haške grupe Prlić i ostali. Šalju se poruke – mi smo heroji, drugi su zločinci. U Bosni i Hercegovini se mora raditi na sigurnoj budućnosti radi teške prošlosti”, rekao je Brammertz na kraju svog današnjeg izlaganja.

Na raspravi koja se vodila na Vijeću sigurnosti Rusija je tražila da se optuženom ratom zločincu Ratku Mladiću dozvoli da ostatak suđenja provede u Rusiji, gdje će biti liječen jer je njegovo zdravstveno stanje, kako tvrde predstavnici te zemlje, loše. Rusija je nagovijestila mogućnost sprovođenja istrage medicinskog osoblja pri Tribunalu u Hagu.

Zločini se ne mogu vršiti bez kazne

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država je rekao da prestanak rada suda neće poništiti ratne strahote, a da je poruka haškog tribunala da se zločini ne mogu vršiti bez kažnjavanja, što je najočitije iz osuđujuće presude koja je donešena prošle godine u slučaju Karadžić.

Prekrajanje historije i negiranje genocida, smatraju u SAD-u, su neprihvatljivi. Retorika je štetna, a zabrinjavajuće je i što Srbija nije udovoljila zahtjevu Tribunala i isporučila tri osobe za zastrašivanje svjedoka. SAD je javno pozvao Srbiju da to „učini bez odlaganja“.

Brammertz je rekao da će sud biti zatvoren krajem ove godine. Preostale slučajeve preuzet će i kompletirati takozvani Mehanizam za međunarodne sudove koje vodi Theodor Meron.

Brammertz je naveo danas da su njegovi prioriteti okončanje suđenja i žalbeni postupci.

Ostalo je jedno suđenje, ono Ratku Mladiću te još jedna žalba – Prlić i ostali. Očekuje se da će oba slučaja biti okončana do novembra ove godine, nakon čega će Tribunal prestati s radom.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću bit će obnovljeno i počet će 13. juna. 

Tu je i slučaj Šešelj za kojeg se očekuje donošenje konačne odluke žalbenog postupka do novembra ove godine.

Izvor: Al Jazeera