Brajović: Nema povlačenja Zakona, samo dijalog o primjeni

Ovo je moderan zakon, donesen po najvišim evropskim standardima, rekao je Ivan Brajović (Anadolija)

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je izjavio da povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti neće biti, već samo dijaloga o njegovoj primjeni.

“Treba da se razgovara o implementaciji Zakona, ali se ne može praviti kompromis oko krucijalnih državnih pitanja. Država Crna Gora je članica NATO-a i institucionalno je dovoljno jaka da zaštiti sebe i svakog građanina Crne Gore”, poručio je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Standard iz Crne Gore.

Brajović je rekao da je u pitanju zakon o vjeroispovijesti koji je Crna Gora morala donijeti, zato što je prethodni iz 1977. godine.

“Ovo je moderan Zakon, donesen po najvišim evropskim standardima, usaglašen sa najvećim pravnim autoritetom, Venecijanskom komisijom”, tvrdi on.

Brajović, također, kaže da je na litijama riječ o “politici i biznisu”, a ne o vjeri.

‘To su svetinje Crne Gore’

“Kako iz susjedne države može da nam se poručuje da ne daju svetinje? Pa to su svetinje Crne Gore. Džamije, katedrale, crkve… su kulturno-istorijski spomenici Crne Gore. Naši preci su ih gradili. Oni su svih nas koji živimo u Crnoj Gori”, naglasio je Brajović.

Kako je naveo, ništa se nikom neće otimati, a želja zakonodavca je da se u Crnoj Gori svi komotno osjećaju.

“Ne propagiramo kako će ko praktikovati vjeru. Zakon treba da važi jednako za sve, da ne postoji država u državi, da svako plaća svoj porez, da se identifikuje imovina. Naša najveća svetinja je građanska, sekularna Crna Gora, u kojoj će sve vjere i svi pojedinci izražavati svoje vjerske potrebe”, zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Izvor: Agencije