Bošnjaci će pokrenuti pitanje nacionalnog interesa zbog referenduma

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska je, nakon dvodnevnog zasjedanja u Banjoj Luci, u srijedu poslije podne usvojila odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a bošnjački poslanici, koji su napustili sjednicu tokom glasanja, najavili su pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

“Odluka o raspisivanju referenduma koju je usvojila Narodna skupština RS-a mora još proći Vijeće naroda RS-a. Međutim, bošnjački poslanici već su najavili da će u Vijeću naroda pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, izvještava iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

“[Predsjednik RS-a] Milorad Dodik je rekao da je svjestan te mogućnosti, ali i one da bi se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović mogao obratiti Apelacionom sudu Bosne i Hercegovine da ocijeni ustavnost ove odluke i da bi se ona mogla proglasiti neustavnom. Međutim, dodao je, svejedno se trebalo glasati o raspisivanju referenduma”, javlja Smiljanić.

Za odluku je glasalo 45 zastupnika, niko nije bio protiv, dok je 31 zastupnik bio suzdržan.

Prema ranijoj najavi, referendum bi trebao biti održan u periodu od šest mjeseci.

‘RS ulazi u težak konflikt’

“Bošnjački poslanici pozvali su međunarodnu zajednicu da spriječe održavanje referenduma”, javlja Smiljanić.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je ranije da smatra da u pokretanju odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nema ništa neustavno, jer bi u suprotnom zvaničnici tog bh. entiteta već bili smijenjeni.

Kazala je da su predstavnici vlasti u RS-u u pravu te da to znaju i međunarodni zvaničnici, jer da nije tako, bilo bi smjena u RS-u.

“Oni znaju da smo mi u pravu. Nema ničega suprotnog Dejtonskom sporazumu i ne mogu da nas kažnjavaju, niti RS. Nema ničeg neustavnog, pa i ne mogu da kažnjavaju RS”, rekla je.

RS ulazi u težak konflikt na međunarodnom političkom planu, rekao je Dragan Čavić, šef Kluba poslanika Narodnog demokratskog pokreta u parlamentu RS-a novinarima nakon odluke Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma.

“Mogu reći da je ovo trenutak u kome je napravljen potpuno pogrešna odluka. Ova odluka će izazvati jako mnogo negativnih posljedica”, kazao je Čavić i naglasio da ovaj referendum sigurno neće dovesti do cilja koji se sa njime želi postići.

SDS: Samo jedna velika farsa

Opozicioni poslanici, odnosno Savez za promjene i Srpska napredna stranka, prilikom glasanja o referendumu bili su uzdržani, rekao je Vukota Govedarica, šef kluba poslanika Srpske demokratske stranke.

Kazao je da ih Dodik, koji je bio predlagač reaktiviranja odluke o referendumu, nije uspio ubijediti da će provesti referendum.

“Ostajemo pri onome da je ovo samo jedna velika farsa i od referenduma neće biti ništa. Ako dođe do referenduma, SDS neće voditi kampanju protiv njega, jer i nismo protiv”, kazao je Govedarica.

Branislav Borenović, predsjednik Kluba poslanika Partije demokratskog progresa, smatra da će najveću odgovornost za bilo kakve buduće posljedice imati Dodik i vladajuća koalicija.

“Veliki avanturista vodi RS u veliku neizvjestost i izolaciju”, rekao je Borenović, navodeći da će sve biti urađeno da do referenduma ne dođe, a ponovo će se raspravljati o stvarima koje RS neće odvesti naprijed.

Senad Bratić, potpredsjednik Skupštine RS-a iz Koalicije Domovina, rekao je da ne postoje srpska, bošnjačka i hrvatska historija te da se treba raditi na poboljšanju rada Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, ali ne na njegovoj podjeli, te iznio tvrdnju da “statistika nije dokaz pristrasnosti Suda i Tužilaštva”.

Schulz: Referendum samo o fundamentalnom pitanju

Također, skrenuo je pažnju na veliku tehničku organizaciju i cijenu koštanja referenduma, ali i na ozbiljnost momenta u kome se tome govori i pozvao sve poslanike da ozbiljno shvate to pitanje, kako se ne bi doveli u situaciju da se destabilizira RS i cijela Bosna i Hercegovina.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je u srijedu, tokom posjete Sarajevu, da smatra da se odgovorni političari opredjeljuju za referendum samo ako je riječ o fundamentalnom pitanju.

“Referendumi se normalno organizira kada je odluka koju treba donijeti toliko bitna za budućnost zemlje da parlament ne može biti jedini za tu odluku i da mora konsultirati cijelu naciju”, rekao je on novinarima nakon sastanka s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ističući da je sa sagovornicima razgovarao o raspravi u Narodnoj skupštini RS-a o provođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Schulz je naglasio da je za korištenje ovog instrumenta potreban najviši nivo odgovornosti.

“Ako političari odlučuju da provedu referendum iz nekih taktičkih razloga, onda to može dovesti do fundamentalnih problema”, ocijenio je i napomenuo da je referendum u Švicarskoj pravilo, a u svim drugim zemljama izuzetak.

Izvor: Al Jazeera i agencije