Bošković: Crna Gora iskreni prijatelj zemalja regije

Aleksandar Vučić
Darmanović kaže da se od uspostavljanja dominacije Vučića na srpskoj političkoj sceni dugo radilo na poboljšanju odnosa sa susjedima, ali se sada svjedoči drugačijem trendu (EPA)

Ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je u petak kako je ta zemlja iskreni prijatelj svih zemalja regije, a izjave srbijanskih dužnosnika da Podgorica radi protiv Srbije i podržava Kosovo nazvao je retorikom iz ‘90-ih godina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi dužnosnici te zemlje posljednjih su dana u Beogradu govorili kako je “Crna Gora uvijek protiv Srbije” te da “Kosovo zastupa s više žara nego Albanija”, nakon što je Crna Gora objavila da će poduprijeti Kosovo za članstvo u Interpolu, koje u konačnici u tu organizaciju nije primljeno.

‘Crna Gora iskreni prijatelj svih u regiji’

To je “dio retorike ‘90-ih godina”, kazao je Bošković i poručio kako je “Crna Gora iskreni prijatelj svih zemalja u regiji”, prenosi Hina.

Izjave, poput ovih koje su se čule iz Beograda, “više govore o onima koji ih izgovaraju nego o onima kojima su upućene”, naglasio je Bošković.

Ocijenio je da “niti jedan državnik Crne Gore nije uvredljivo komentirao procese u regiji”.

Poručio je kako se Crna Gora ne želi miješati u unutarnje poslove bilo koje zemlje u regiji.

Vojska Crne Gore uskoro u Irak

Crnogorski ministar obrane najavio je da će sljedeće godine Crna Gora biti domaćin vojne vježbe koja se odnosi na planinsko ratovanje pod nazivom “Zajednički izazov”, a dosad su sudjelovanje prijavile Makedonija, Slovenija i Austrija.

Najavio je da će Vojska Crne Gore (VCG) uskoro u Bagdad, u okviru mirovne misije, uputiti dva svoja dužnosnika.

Također je rekao da je brojno stanje VCG-a uvećano za otprilike 400 vojnika pod ugovorom te da se mornarica reorganizira, a vojna zračna luka u Podgorici planira se izmjestiti u Nikšić i Berane.

Izvor: Agencije