Borrell: Izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan bez dozvola

Borrell ocjenjuje da 10.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom na Zapadnom Balkanu 'nije velik broj' (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell objavio je u ponedjeljak da je Evropska komisija dogovorila izuzeće zemalja zapadnog Balkana iz sistema koji predviđa neophodne dozvole za izvoz zaštitne medicinske opreme.

“Uključujemo zemlje zapadnog Balkana i u inicijative EU-a gdje god je to moguće, kao što je slučaj sa zajedničkim nabavkama medicinske opreme”, kazao je on, prenosi Tanjug.

U videoobraćanju Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta naglasio je da u pružanju globalne podrške u borbi protiv korona virusa i njegovih posljedica EU ima “posebno bliske odnose s partnerima na Zapadnom Balkanu”.

“Oni, također, trpe zbog rastućeg broja ljudi zaraženih bolešću COVID-19 i pokušavamo im pomoći kad je riječ o hitnim potrebama u medicinskom sektoru, kao i u rješavanju socijalno-ekonomskih posljedica pandemije”, rekao je Borrell.

Mogućnost za veći broj zaraženih

Šef diplomatije EU-a ocjenjuje da 10.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i 215 smrtnih slučajeva na Zapadnom Balkanu “nisu veliki brojevi” u poređenju s nekim zemljama Unije.

Upozorio je i na mogućnost daljnjeg rasta broja zaraženih i žrtava korona virusa.

“Preusmjerili smo paket vrijedan 410 miliona eura kako bi se pomoglo regiji, od čega je 38 miliona eura za hitnu pomoć, a 372 miliona eura za kasniji socio-ekonomski oporavak”, navodi Borrell.

Ponovio je da je Unija uključila Zapadni Balkan i u Fond solidardnosti EU-a, kao i u nabavku medicinske opreme.

“Zemlje zapadnog Balkana dio su velikog evropskog procesa nabavki medicinske i druge opreme za brži i jeftiniji način nabavke neophodne opreme”, kaže Borrell.

Tenzije između Kine i SAD-a

Potvrdio je da će Evropska komisija odobriti izuzeće zemlja zapadnog Balkana iz sheme za autorizaciju izvoza medicinske opreme.

“Mnogi su to tražili i želim objaviti da je to dogovoreno u Komisiji”, kaže Borrell.

Šef diplomatije EU-a naglasio je da je kriza izazvana novim korona virusom produbila neke već postojeće konflikte u svijetu i da će utjecati na geopolitičke odnose poslije pandemije.

“Možemo očekivati jače tenzije između Kine i SAD-a nakon krize. No, izlaska iz krize nema bez saradnje Kine, SAD-a i EU-a”, zaključio je Borrell.

Izvoz: Agencije