Borisov i Zaev zajedno na proslavi makedonskog Dana Republike

Premijeri Makedonije i Bugarske poklonili su se na grobu revolucionara Goce Delčeva u Skoplju.

Makedonija i Bugarska prvi put zajednički obilježavaju praznik Ilindan. Prema ugovoru, koji su jučer potpisali premijeri Zoran Zaev i Bojko Borisov, predviđeno je da dvije države, uz obostranu saglasnost, organiziraju zajedničke proslave zajedničkih historijskih događaja i ličnosti, a o čemu su se u prošlosti te dvije zemlje sporile.

Ugovor, također, predviđa da će Bugarska svojim iskustvom pomoći Makedoniji u evropskim integracijama, kao i da nijedna strana neće pokazivati teritorijalne pretenzije, niti poduzimati akcije neprijateljskog karaktera, te kako će štititi prava svojih državljana na teritoriji druge države u saglasnosti s međunarodnim pravom. 

Makedonski premijer Zaev je prilikom obilježavanja Ilindana, koji Makedonija proslavlja kao nacionalni praznik, rekao da ne treba gubiti vrijeme i dodao kako regija samo udruženo može krenuti naprijed. 

“Regija je spremna da vodi politiku zrelosti, mudrosti i posvećenosti  svojim građanima. Regija se odnosi evropski i zaslužuje da dobije šansu da se razvija u evropsku i euroatlansku porodicu. Vlada Republike Makedonije je postavila dobre osnove za saradnju sa ostalim susjedima iz regije i imamo pravo očekivati da će u periodu koji slijedi i drugi ispuižiti ruke prema nama”, rekao je Zaev.

Dva historijska događaja

Ilindenskim ustankom, koji se zbio 1903. godine i koji je organizirala tadašnja Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija (VMRO), stvorena je Kruševska republika.

Trajala je samo deset dana i u krvi su je ugušile osmanske vlasti.

Na zasjedanju ASNOM-a, koje je održano 1944. godine u manastiru Prohor Pčinjski, stvoreni su temelji makedonske republike koja je ušla u sastav tadašnje jugoslovenske zajednice.

Odredbama ASNOM-a i kasnijim izmjenama ustava Jugoslavije stvorene su pretpostavke za makedonsku nezavisnost i samostalnost početkom ‘90-ih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Al Jazeera i agencije