Boris Tadić saslušan u slučaju ubijenih gardista

Bivši oficir Vojske SCG dao je nedavno iskaz u tužilaštvu tvrdeći, navodno, da su dvojica gardista ubijeni zbog tone i po kokaina koji je bio sakriven u kasarni na Topčideru (Arhiva)

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić saslušan je u svojstvu građanina u sjedištu Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) pred tužiocem u pretkrivičnom postupku za ubistvo gardista Dražena Jakovljevića i Dragana Milovanovića u kasarni u Topčideru 5. oktobra 2004, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Politiku.

Tadić je beogradskom listu rekao da mu nisu postavljana pitanja u vezi sa saznanjima objavljenim u nekim medijima posljednjih dana, u kojima se spominje nekadašnji šef crnogorske Državne bezbjednosti Vukašin Maraš, koji je, navodno, tu istragu zataškao.

“Niko me nije pitao za Vukašina Maraša, kao ni za bilo kakve navode koji su objavljivani u režimskim tabloidima prethodnih dana. To je očigledan dokaz da su to nova saznanja relevantna samo za medijske istrage, a ne za stvarne istrage nadležnih institucija povodom tragične smrti dvojice gardista”, rekao je bivši čelnik Srbije.

Crnogorski portal Borba.me objavio je u srijedu da je nekadašnji šef službe Državne bezbjednosti Crne Gore Maraš stopirao istragu o stradanju gardista.

Tona i po kokaina

Maraš, koji je u vrijeme pogibije bio zamjenik ministra odbrane države Srbije i Crne Gore (SCG), više nije među živima, pa njegovo ime nije u spisima koji su nedavno formirani u vezi s tim predmetom.

Tadić za Politiku kaže da nikad ranije nije čuo da je Maraš na bilo koji način bio umiješan u taj slučaj i da ostaje nejasno i kako je Maraš mogao imati nadležnosti da prekida istrage s obzirom na funkcije koje je tada obavljao.

Prema tvrdnjama spomenutog portala, bivši oficir Vojske SCG, koji sada živi u Moskvi, nedavno je dao iskaz u tužilaštvu tvrdeći da su dvojica gardista ubijeni zbog tone i po kokaina koji je bio sakriven u kasarni na Topčideru.

U šverc te droge, navodi crnogorski portal, bili su uključeni i neki crnogorski državljani, čiji su očevi bili visokopozicionirani u Vojsci Jugoslavije, ali se vjeruje da je Maraš tada zataškao slučaj kako te osobe ne bi bile saslušavane povodom tog događaja.

Izvor: Agencije