Borci za prava životinja: Aukcija je nelegalna

Zoološki vrt u Sarajevu je najavio aukcijsku prodaju 24 životinje, među kojima su i lame i jeleni.

Ova priča izazvala je oštru reakciju boraca za zaštitu životinja, koji tvrde da je aukcija nelegalna.

Uprava Zoo centra ih demantira, a aukciju pravda stvaranjem prostora i uvjeta za kupovinu novih, egzotičnijih vrsta.

Nema garancije

”Ove životinje zabranjeno je uznemiravati”, ispisano je na tablama u ovom zoološkom vrtu, a kako će ih tretirati budući vlasnik, u upravi centra kažu, niko ne može garanirati.

“Lame, to je naprimjer isto kao krava. Nema tu nikave razlike. Tretira se kao domaća životinja. Odnosno životinjska vrsta“, kazao je upravnik Zoo centra Esad Tajić.

„Mislim na brigu, ishranu, smještaj, jer on ne iziskuju neke posebne uslove”, dodao je Tajić.

Pored četiri lame, na aukciji će se naći jedno škotsko govedo, tri labuda, dva ponija i 14 jelena lopatara.

Ponude u zatvorenim kovertama

Da se sve nabrojane životinje smatraju domaćim, potvrđuje i upravnica Zoo centra iz susjedne Hrvatske i dodaje da ovakva praksa prodaje nije neobična.

„Takve životinje se mogu pokloniti, mogu se poslati u drugi zoo vrt, može se posegnuti i za ovakvom praksom ako to nije u neakvom neskladu i sukobima sa nekakvim zakonima struke ili sa državnim ili nekim drugim zakonima”, kazala je direktorica Zoološkog vrta u Zagrebu Davorka Maljković.

Ipak, borci za zaštitu životinja u BiH, kritikuju odluku sarajevskog Zoo centra, a aukciju smatraju nelegalnom.

“Direktna prodaja koja je objavljena od strane KJKP Park ne propisuje ono što je najbitnije za direktnu prodaju a to su uvjeti koja lica – koja žele da kupe te životinje moraju da ispunjavaju da bi zaista njih i kupili”, tvrdi Dalida Kozlić iz Organizacije za pravnu zaštitu životinja.

Uvjeta nema, ali će se budući kupci izjavom obavezati da će obezbijediti adekvatne uvjete svojim novim ljubimcima.  

“Vjerovatno možda nakon dva-tri mjeseca, možda i na početku, formirati jednu komisiju da obiđe sve te životinjske vrste da vidimo u kakvom su smještaju smještene. Potpisivanjem ove izjave, naravno da će se morati pridržavati propisa iz ove izjave”, rekao je Tajić.

Zainteresiranost je velika, kažu nam u Centru, pa se nadaju dobroj trgovini.

”Ponuda za lame i ostale životinje na aukciji primaju se do 14. ovog mjeseca u zatvorenim kovertama, a početne cijene nisu utvrđene”, javila je reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Izvor: Al Jazeera