Bolt i Vettel među kandidatima za Laureusa

Svjetska prvakinja na 100 metara Jeter među kandidatkinjama za Laureusa (EPA)

Najbrži čovjek svijeta „na nogama“ Usain Bolt i najbrži na planeti na točkovima Sebastian Vettel nalaze se na suženom spisku kandidata za dobijanje velikog priznanja Laureus, koji mnogi nazivaju „sportskim Oscarom“.

Jamajčanin Bolt je trenutno najbolji sprinter planete, dok je Nijemac Vettel sa velikom lakoćom ove sezone uspio odbraniti titulu svjetskog prvaka Formule 1, i to nekoliko utrka prije okončanja takmičarske godine.

Na listi se, kada je riječ o pojedinačnim sportovima, nalazi trenutno prvi reket svijeta i najuspješniji teniser ove sezone, Srbijanac Novak Đoković, te australski biciklist Cadel Evans koji je ove godine osvojio takmičenje „Tour de France“.

Iz ranga ekipnih sportova tu su argentinski nogometaš Lionel Messi i njemački košarkaš Dirk Nowitzki.

Messi je predvodio Barcelonu do osvajanja Lige evropskih prvaka i naslova šampiona Španije. Sa druge strane, Nowitzki je bio ponajbolji igrač Dallas Mavericsa koji su osvojili titulu prvaka najbolje košarkaške lige svijeta, NBA.

U ženskoj konkurenciji, nominirane su dvije atletičarke, Amerikanka Carmelita Jeter, svjetska prvakinja na 100 metara, te Kenijka Vivian Cheruiyot, koja je ove godine na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Daeguu bila najbrža na 5.000 i 10.000 metara.

Među nominiranima su i pobjednica Wimbledona Petra Kvitova, osvajačica Svjetskog kupa u skijanju Maria Riesch, Tajvanka Yani Tseng (22), broj jedan u ženskom golfu koja je ove godine osvojila dva grand slam turnira (LPGA Championship i British Open), te japanska nogometašica Homare Sawa (33), koja je svoju reprezentaciju dovela do naslova svjetskih prvakinja.

Svečana dodjela nagrada Laureus bit će održana 6. februara naredne godine u Londonu.

Izvor: Agencije