Oglasi

Bolsonarov ministar vrijeđao Macrona na društvenoj mreži

Brazilski ministar prosvjete na Twitteru je objavio da je francuski predsjednik bez karaktera te da nije dorastao raspravi o požarima u Amazoniji.
Jair Bolsonaro je u vezi s Amazonijom optužio Emmanuela Macrona da ima 'kolonijalni mentalitet'EPA

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji se ističe u pritisku na Jaira Bolsonara u borbi s požarima u Amazoniji, grubo su izvrijeđali na Twitteru u Brazilu, a među onima koji su ga vrijeđali bio je i jedan ministar.

"Macron nije dorastao ovoj raspravi. On je oportunističko kopile [portugalski 'calhorda'], koje traži podršku francuskog agrarnog lobija", napisao je ministar prosvjete Abraham Weintraub, smjerajući na protivljenje francuskog predsjednika ugovoru o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Mercosura.

"Francuska je zemlja ekstrema. Dala je ljude poput Descartesa i Pasteura, ali i kolaboracioniste" pod nacistima u Drugom svjetskom ratu, rekao je Weintraub.

Među brojnim objavama, ministar nastavlja: "Izabrali su predsjednika bez karaktera" i "tog kretena Macrona treba napasti".

Olavo de Carvalho, pisac i "guru" Jaira Bolsonara, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, poigrao se na Twitteru Macronovim prezimenom i nazvao ga "Macrocon" (od Macron i con, što na francuskom znači glupan).

Vrijeđana i predsjednikova supruga

Internet preplavile reakcije na objavu s lažnog profila Jaira Bolsonara, u kojima je predmet izrugivanja bio fizički izgled Brigitte Macron (66), koji se uspoređivao s izgledom Bolsonarove supruge Michelle (37).

Eduardo Bolsonaro, sin brazilskog predsjednika, zastupnik i mogući novi brazilski ambasador u Washingtonu, u petak je podijelio videosnimak nasilnih protesta "Žutih prsluka" u Francuskoj s tekstom: "Macron je idiot".

Amazonija je dolila ulje na vatru brazilsko-francuskih odnosa, koji su se zategnuli nakon dolaska na vlast u Braziliji predsjednika krajnje desnice.

Jair Bolsonaro je ovih dana u vezi s Amazonijom optužio Macrona da ima "kolonijalni mentalitet", a ovaj mu je uzvratio da je "lagao" u vezi sa svojim klimatskim obavezama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.