Bolsonaro: Nemamo novca da ugasimo amazonske požare

Amazonija je veća od Evrope. Kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području? Nemamo sredstava za to, priznao je Bolsonaro (EPA)

Brazilska vlada nema dovoljno sredstava za borbu protiv požara koji haraju u amazonskoj prašumi, priznao je predsjednik Brazila, Jair Bolsonaro.

Agencija Reuters prenosi, pozivajući se na službene podatke, da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 83 posto.

Brazilska svemirska agencija je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavila tjedan dana nakon što je predsjednik Bolsonaro otpustio šefa te institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, prenosi britanska agencija.

“Amazonija je veća od Europe. Kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području? Nemamo sredstava za to”, priznao je Bolsonaro.

Nevladine organizacije su mu ‘najveći sumnjivci’

Prethodno je za požare okrivio nevladine organizacije, a kad je upitan o tome odgovorio je kako ne može dokazati da nevladine organizacije, kojima je srezao financiranje, pale vatru, ali i dodao da su “najveći sumnjivci”.

Bolsonaro je više puta naglasio kako vjeruje da bi Brazil trebao otvoriti Amazoniju poslovnim interesima kako bi se dopustilo rudarstvo i tvrtkama za sječu šuma da iskoriste tamošnje prirodne resurse.

Ranije ovoga mjeseca, Norveška i Njemačka prekinule su financiranje nekih projekata čiji je cilj bilo zaustavljanje deforestacije Brazila nakon što su alarmirane da se mijenjaju uvjeti po kojima se biraju projekti.

Upitan o gubitku novca, Bolsonaro je tada rekao: “Brazil to ne treba”.

Požari izbijaju u sušnoj sezoni

Najveća prašuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja. 

Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma. 

U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka. 

Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. 

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od siječnja do kolovoza ove godine u brazilskom je dijelu Amazonije izbilo više od 72.000 požara. 

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Za usporedbu, tijekom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara. 

Izvor: Agencije