Oglasi

Bolsonaro i Netanyahu na Zidu plača

Portparol brazilskog predsjednika rekao je da ta zemlja još nije odlučila priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela.
Netanyahu se nada da će brazilska kancelarija za trgovinu biti korak ka premještanju ambasade te zemlje u JerusalemEPA

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro posetio je Zid plača u Jerusalimu u pratnji izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ostavio papirić sa molitvom između kamenja, prenosi Reuters.

Brazil je otvorio novu trgovinsku misiju u Jerusalimu, a Netanyahu je izjavio da se nada da će brazilska kancelarija za trgovinu biti korak ka premeštanju ambasade u taj grad.

Međutim, portparol brazilskog predsednika poručio je: "Nema priznanja Jerusalima kao glavnog grada".

"Naš predsednik nastavlja da procenjuje ovu mogućnost, ali to nije ono što smo odlučili u ovom trenutku", dodao je on.

Time je potvrdio prethodno saopštenje ministarstva spoljnih poslova Brazila koje je najavilo da će ta zemlja u Jerusalimu otvoriti samo kancelariju, radi promocije trgovine, investicija i tehnologije. 

Trump prvi priznao Jerusalem za glavni grad

Brazilski predsednik je ranije obećao da će premestiti ambasadu svoje zemlje u ovaj grad, čiji istočni deo Palestinci smatraju prestonicom svoje buduće države.

Drevni Zid plača, najsvetiji je molitveni prostor u judaizmu, koji se nalazi u istočnom delu grada koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967. godine, a kasnije i anektirao.

Taj potez nije bio međunarodno priznat.

Američki predsednik Donald Trump prekinuo je globalni konsenzus 2017. godine priznanjem Jerusalima kao prestonice Izraela i premeštanjem ambasade SAD u taj grad prošlog maja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.