Bolni ispraćaj djece poginule na trajektu

U južnokorejskom gradu Ansan održavaju se ispraćaji tinejdžera koji su izgubili život u potonuću trajekta prošle sedmice. Iz mora je do sada izvučeno najmanje 150 tijela, a operacija ronilačkih timova još traje.

U Ansanu cijela zajednica tuguje. Ožalošćeni bez prestanka dolaze u lokalni sportski centar kako bi se oprostili od žrtava. Većina poginulih i nestalih bili su učenici iste srednje škole.

U Južnoj Koreji ispraćaji su jedna od rijetkih prilika kada je prihvatljivo da ljudi otvoreno iskazuju osjećaje, navodi novinar Al Jazeere Adrian Brown, koji se javio iz Ansana.

“Bila je ovo emocionalno iscrpljujuća sedmica za stanovnike grada Ansana. Veliki broj tijela još nije pronađen, tako da se očekuje da će se ovakve scene ponavljati i narednih dana, ako ne i sedmica”, ističe Brown.

Mnogi razmišljaju o tome kako će se grad oporaviti od gubitka tolikog broja mladih ljudi.

“Grad se prvo mora oporaviti od tuge i šoka, a učenicima će trebati mnogo vremena prije nego što ponovo krenu u školu”, ističe Bae Hyeon-ju, stanovnica ovog južnokorejskog grada.

Nade polako nestaju

Operacija pronalaženja tijela još traje, a vremenski uslovi od utorka su se poboljšali. Na otoku Jindo, gdje je smješten centar operacija, vrijeme kao da je stalo. Sa svakim danom i viješću o novim izvučenim tijelima nade porodica koje još traže najbliže polako nestaju.

Porodica 16-godišnje Kim Bitnare sada može oplakivati voljenu kćerku. Ekipa Al Jazeere razgovarala je s njom u subotu, kada je još vjerovala da bi djevojčica mogla biti živa. Bitnara se pripremala za završnu godinu srednje škole i za maturu. Njena porodica sada može razmišljati samo o izgubljenim nadama i ambicijama.

“Bitnara je pravila divne dizajne. Željela je postati arhitektica, a mi smo je podržavali u tome”, govori majka Kim Jung-Hwa.

Ispraćaj je organiziran u svečanoj prostoriji lokalne bolnice. U njoj se okupila i porodica Bitnarine najbolje prijateljice Kim Sijeon. Ova 16-godišnjakinja voljela je muziku i nadala se da će postati kompozitorica. Oko vijenaca i fotografija poredane su stvari koje su najviše voljele – tužni podsjetnici na djecu izgubljenu zauvijek.

Izvor: Al Jazeera