Oglasi

Bogota - najgori grad za žene

Seksualno napastvovanje je rizik broj jedan s kojim se suočavaju žene...
Eksperti tvrde da veliki broj seksualnih napada ne bude prijavljen nadležnim organimaReuters - Ilustracija

Ako govorimo o seksualnom napastvovanju, Bogota je najgori grad na svijetu za život djevojaka i mladih žena, stoji u izvještaju humanitarne organizacije Plan International.

Prilikom izrade izvještaja koji nosi ime „Sigurnost djevojaka u gradovima širom svijeta“, anketirano je oko 400 eksperata u 22 grada na šest kontinenata, kako bi se otkrili rizici s kojima se suočavaju djevojke i mlade žene.

Zaključak je da je Lima (Peru), najopasniji grad na svijetu za izlazak djevojaka, i po danu i po noći, bez obzira na to da li su same ili u društvu, dok je Johannesburg u Južnoj Africi najopasniji po pitanju krađe, pljačke, seksualnog napada i silovanja.

Stockholm najsigurniji

S druge strane, najsigurniji je Stockholm (Švedska), gdje je sigurnost izlaska i upotrebe javnog transporta ocijenjena dobrom.

Prema izvještaju, seksualno napastvovanje je rizik broj jedan s kojim se suočavaju žene.  

Oko 60 posto eksperata izjavilo je da se napadi sa seksualnom pozadinom u njihovim gradovima nikada ili rijetko prijavljuju nadležnim organima.

Izvor: Al Jazeera

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.