Blokirana imovina Alekseja Navalnog u Rusiji

Za trovanje su zapadne zemlje i sam Aleksej Navaljni optužili Rusiju i Vladimira Putina (EPA)

Bankovni račun ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog je zamrznut, a njegov stan u Moskvi je zaplijenjen zbog parnice, dok se on oporavljao od trovanja u berlinskoj bolnici, izjavila je u četvrtak njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

“To znači da Navalni stan ne može prodati, donirati ili staviti pod hipoteku”, kazala je ona u videosnimku objavljenom na njenom nalogu na Twiteru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Imovina je Navalnom oduzeta 27. augusta, u sklopu sudske parnice koju ima sa školskom katering kompanijom.

Sud u Rusiji donio je u oktobru prošle godine presudu da Navalni i njegovi saradnici moraju platiti štetu u visini od 1,4 miliona dolara za klevetanje školske katering kompanije, jer su u jednom videosnimku dovodili u pitanje kvalitet hrane koju pravi ta kompanija.

Navalnom, najglasnijem kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu.

Rusija negira umiješanost u trovanje

Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalni je prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je prebačen na liječenje u njemačku prijestolnicu.

Prvobitno je iz njegovog ureda iznesena tvrdnja da je moguće da je otrovan čajem na aerodromu, a glasnogovornik njemačke vlade Steffan Siebert je 2. septembra saopćio da su u organizmu ruskog opozicionara pronađeni tragovi otrova “novičok”.

Naknadno su to potvrdile i laboratorije u Švedskoj i Francuskoj.

Zapadne zemlje traže objašnjenje od Kremlja, koji negira bilo kakvu umiješanost u incident.

Navalni je u srijedu pušten iz bolnice, pošto su njemački ljekari zaključili da se oporavio od trovanja.

Izvor: Agencije