Oglasi

Blizu Kaira otkrivena grobnica s 50 mumija

Identitet mumija još nije poznat, ali se po postupku mumifikacije može reći da se radi o osobama na visokim položajima.
U Egiptu je u posljednjih nekoliko mjeseci otkriven niz vrijednih arheoloških artefakataEPA - Arhiva

Egipatski arheolozi su izvijestili da su u mjestu Minyi, 200 km južno od Kaira, otkrili faraonsku grobnicu s 50 mumija koje datiraju iz razdoblja ptolemejskih vladara Egipta.

Od pronađenih 50, 12 je dječjih mumija, a otkrivene su u četirima grobnicama dubokim devet metara.

Identitet mumija još je nepoznat, kazao je zamjenik glavnog tajnika egipatskog Ureda za starine Mostafa Waziri.

Arheologija dobra za turizam

"Sve su mumije u odličnom stanju. Neke su umotane u lan, a dio ih je položen u kamene lijesove ili u drvene sarkofage. Neki su ispisani egipatskom demotikom. Nismo pronašli nazive i imena ispisana hijeroglifima", kazao je Waziri dodavši da se po postupku mumifikacije može reći kako je riječ o osobama na visokim položajima i članovima njihovih obitelji.

U Egiptu je u posljednjih nekoliko mjeseci otkriven niz vrijednih arheoloških artefakata, što je dobro za oživljavanje turizma, od kojega potječe značajan dio nacionalnog dohotka.

Arheološka iskapanja teško su pogođena nemirima koji potresaju zemlju još od ustanka protiv dugogodišnjega egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.