Bled: Strane investicije u fokusu samita

U Sloveniji se održava deveti Bled – Strateški forum na kojem učestvuje gotovo 500 političara, privrednika, predstavnika akademske zajednice i finansijskih institucija iz zemalja regije.

Glavna tema je budućnost regionalne saradnje na zapadnom Balkanu – prije svega na području privrede i energetike.

“Sve države ovdje su ravnopravne, bez obzira na to jesu li članice Evropske unije ili će to tek postati. Mi smo jednako vrijedni sagovornici. Naš interes je privući što više investicija u regiju i osigurati blagostanje svim stanovncima, jer znamo da je u nekim zemljama socijalna situacija jako teška, znamo da smo imali i socijalne nemire u Bosni i Hercegovini. I to je, mislim, glavni cilj”, rekao je Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova Slovenije.

Važnost lobiranja

Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić kazala je za Al Jazeeru da je cilj Hrvatske poboljšati investicionu klimu u toj državi, što, kako kaže, ima veze i sa regionalnom saradnjom.

”Naročito kad ste zainteresirani za velike tvrtke, one će uvijek biti zainteresirane da se te investicije ne reflektiraju samo na Hrvatsku nego i druge zemlje regije”, rekla je Pusić.

Ona je rekla da su skupovi poput bledskog foruma važni za lobiranje, kako bi se mobilizovala politička volja regionalnih i evropskih partnera.

”Takvi skupovi  smatram da su uvijek važni, pogotovo u uvjetima u kojima postoji tendencija da naša regija ne bude toliko vidljiva. Za razliku od Iraka ili Ukrajine, Jugoistočna Europa je nešto što Europska unija faktički može sama  riješiti kombinaciojm političke volje iz regije i EU”, rekla je Pusić.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana suštinski utjecala na unapređenje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja dijalogom.

Dačić je istakao da ohrabruju uvjeravanja partnera iz Hrvatske da neriješenim bilateralnim pitanjima neće blokirati niti uslovljavati susjede na njihovom putu ka Evropskoj uniji i da će biti među najglasnijim pristalicama nastavka proširenja Unije.

Izvor: Al Jazeera i agencije