Blakeov otac: Moj sin ima osam rupa u tijelu

Organi reda su ponovo upotrijebili suzavac da rastjeraju stotine demonstranata koji su kršili odredbu o policijskom satu (EPA)

Otac Afroamerikanca Jacoba Blakea, na kojeg je policija pucala u gradu Kenosha u saveznoj američkoj državi Wisconsin, kaže da je njegov sin paralizovan od struka nadole.

On je za Chicago Sun Times rekao da je njegov sin upucan osam puta tokom sukoba sa policijom u nedjelju nevečer, koji je zabilježen na video snimku napravljenom mobilnim telefonom, što je dovelo do nereda u gradu koji traju dvije noći,  prenosi Tanjug.

Otac upucanog Afroamerikanca, koji se također zove Jacob Blake, rekao je da je u nedjelju navečer saznao da je policija pucala na njegovog sina i da je nekoliko minuta kasnije vidieo snimak pucnjave.

On je dodao da njegov sin sada ima „osam rupa“ u tijelu, kao i da ljekari ne znaju da li će ostati trajno paralizovan, prenosi AP.

Demonstranti u Kenoshi okupili su se drugu noć zaredom kako bi izrazili nezadovoljstvo jer je policija pucala u Blakea.

Organi reda su ponovo upotrijebili suzavac da rastjeraju stotine demonstranata koji su kršili odredbu o policijskom satu i bacali flaše i petarde na policijske službenike koji su čuvali sud.

Kenosha je tako najnovije žarište protesta u SAD-u koji se održavaju nakon što je video-snimak, na kojem je prikazano kako policija puca na Blakea, podijeljen na društvenim mrežama.

Pozvana Nacionalna garda

Pucnjava se dogodila u nedjelju oko pet sati, usred dana.

Na snimku načinjenom telefonom vidi se kako je u Blakea očigledno pucano sleđa kad je pao na sjedište u svom automobilu u kojem se nalazilo njegovo troje djece.

 

 

Muškarac koji tvrdi da je napravio snimak, rekao je da je vidio kako su tri policijska službenika govorila Blakeu da baci nož, prije nego što su počeli da pucaju, kao i da on lično nije vidio nož u Blakeovim rukama.

Guverner Tony Evers je izjavio da nema informacije o tome da li je Blake imao nož ili neko drugo oružje, kao i da je istraga povodom ovog slučaja trenutno u toku.

Tokom druge noći nereda, Evers je u pomoć pozvao Nacionalnu gardu.

Sukobi su izbili ubrzo nakon što je pao mrak, kada su se mnogi demonstranti, koji su odbili poštovati policijski sat, okupili ispred suda u Kenoshi, uzvikujući slogane i bacajući boce na policiju.

Neki su ih gađali pirotehničkim sredstvima, te su palili vozila i zgrade u gradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije