Bjelica: Vjerujem da će Dinamo biti još jači

Moji ciljevi su uvijek maksimalni, ali želim da ekipa i ja budemo skoncentrirani samo na prvog narednog protivnika, ističe Nenad Bjelica (EPA)

Nenad Bjelica postao je trener zagrebačkog Dinama 15. maja i samo četiri dana kasnije ‘Modri’ su proslavili osvajanje titule prvaka Hrvatske pobjedom nad Interom iz Zaprešića sa 3:1 na domaćem terenu. Dobar start na klupi ekipe sa Maksimira Bjelica je zaokružio trijumfom u finalu Kupa Hrvatske nad Hajdukom sa 1:0 u Vinkovcima, 23. maja, čime je opravdao povjerenje rukovodstva zagrebačkog kluba koje je odlučilo ukazati šansu 46-godišnjem Osječaninu na poziciji šefa stručnog štaba.

Tako se Bjelica vratio u hrvatski nogomet nakon što je dobio otkaz u poljskom Lechu iz Poznana, pet dana prije preuzimanja Dinama. Kao igrač ostavio je najveći trag u Osijeku, sa kojim je bio pobjednik Kupa Hrvatske 1999, a u izboru Večernjeg lista dobio je priznanje nogometaš godine 2000. Prije nego što je predvodio ekipu Lecha, bio je trener autrijskih Karntena, Lustenaua, WAC-a i bečke Austrije, te italijanskog drugoligaša Spezije.

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske Bjelica, za koju je odigrao devet utakmica i bio član selekcije koja je nastupila na Euru 2004. u Portugalu, govorio je za Al Jazeeru o igračkom kadru i ambicijama Dinama u Ligi prvaka, bh. internacionalcima Arminu Hodžiću, Ameru Gojaku i Izetu Hajroviću u redovima ekipe sa Maksimira, kvalitetu 1. HNL-a i dosadašnjem toku Mundijala u Rusiji.   

  • Kako biste prokomentarisali osvajanje duple krune zagrebačkog Dinama u sezoni 2017/18?

– Mislim da je Dinamo zasluženo osvojio duplu krunu i na kraju pokazao da je bio najstandardniji u formi tokom sezone. U prvom dijelu prvenstva, u jesen je bio neprikosnoveno najbolja ekipa u Hrvatskoj. Unatoč malim krizama koje su se događale u drugom dijelu prvenstva uspio je proći prvi kroz cilj. Isto je bilo u Kupu, u kojem su pobjede nad Rijekom sa 3:0 i Hajdukom u finalu, što su bila dva najveća konkurenta uz Osijek u hrvatskom nogometu, pokazale da je dvostruka kruna apsolutno zaslužena.

  • U ljetnoj pauzi došlo je desetak novih igrača u Dinamo. Kako gledate na pojačanja u ekipi?

– Zadovoljan sam kadrom, sa svim novim igračima koji su došli i igračima koji su se vratili sa posudbe. Isto tako sam zadovoljan što smo zadržali većinu igrača od prošle sezone koji su pokazali da su najbolji u Hrvatskoj. Ovi igrači su iskusniji za godinu dana i vjerujem da ćemo uz njih, pojačanja i povratnike sa posudbe u sljedećoj sezoni biti još jači. Svaki od njih nam daje više na kvaliteti, konkurencija u momčadi je još pojačana, pa za jednog trenera situacija ne može biti bolja.

  • Šta mislite o kvaliteti bh. internacionalaca Armina Hodžića i Amera Gojaka?

– Relativno su mladi igrači, a Hodžić je u Dinamu već nekoliko godina i postizao je puno golova. Možda nije igrao najbolje prošle sezone. Međutim, dobro radi na pripremama i klasičan je napadač koji Dinamu može puno dati u ovoj sezoni. Gojak može biti jako bitan igrač za nas, mlad je, željan rada i dokazivanja. Potpuno sam zadovoljan obojicom i nadam se da će biti glavni igrači Dinama u narednoj sezoni.  

  • Ostaje li veznjak reprezentacije BiH Izet Hajrović u redovima ekipe sa Maksimira, pošto se u hrvatskim medijima spominje mogućnost njegovog odlaska?

– Da, Izet ostaje sa nama. Imali smo opciju produženja njegovog ugovora i taj ugovor je produžen. On je vrlo kvalitetan nogometaš koji nije imao sjajnu sezonu, ali se dugo vraćao poslije teške povrede i mislim da će tek sada pokazati koliko stvarno vrijedi.

  • Jeste li zadovoljni žrijebom drugog pretkola Lige prvaka, u kojem će najtrofejnija hrvatska ekipa igrati protiv pobjednika susreta između izraelskog Hapoel Beer-Sheve i estonske Flore iz Tallinna?

– Naš cilj je proći Hapoel Beer-Shevu, jednog od najtežih protivnika, kojeg smo mogli dobiti (veliki je favorit protiv Estonaca). Hapoel je protivnik koji se može pobijediti i proći dalje. Treba se dobro pripremiti za tu utakmicu i onda gledati ko će biti sljedeći protivnik.

  • Koji je cilj Dinama u Ligi prvaka ove sezone?

– Ne bih postavljao neke dugoročne ciljeve pred sebe. Moji ciljevi su uvijek maksimalni, ali želim da ekipa i ja budemo skoncentrisani samo na prvog narednog protivnika.

  • Kako ocjenjujete kvalitet hrvatske lige i koliko ste pratili zbivanja u njoj za vrijeme dok ste bili trener Lecha?

– U zadnjih sedam-osam godina pratio sam možda najviše hrvatsku ligu, kada sam bio u Lechu. Nisam je toliko pratio dok sam bio u Italiji, bio sam daleko od zbivanja u njoj. Moram priznati da sam u zadnje dvije godine imao puno kontakata sa ljudima iz hrvatskog nogometa i zbog toga sam više pratio ovu ligu. Mislim da je kvaliteta nogometa dobra. Ono što nije dobro je infrastruktura, kao i posjećenost utakmica na stadionima. To je ono na čemu treba raditi da se poboljša u hrvatskom nogometu. Igra se dobar nogomet, iz hrvatske lige odlaze jako dobri igrači u inostrane klubove i nadam se da će se taj trend nastaviti.

  • Da li ste očekivali da će Hrvatska izboriti plasman u osminu finala Mundijala već nakon prva dva kola trijumfima nad Nigerijom sa 2:0 i Argentinom 3:0 u grupi D?

– Bilo je teško vjerovati da ćemo baš nakon prve dvije utakmice biti u osmini finala, no svi smo se nadali. U grupi sa Islandom, Argentinom i Nigerijom, objektivno je bilo da budemo među prva dva, a na kraju smo superiorno osvojili prvo mjesto. Svi smo veoma sretni zbog toga i nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim igrama.

  • Koje selekcije su ostavile najbolji utisak u dosadašnjem toku Mundijala i ko su favoriti za naslov prvaka?

– Uz Hrvatsku, Belgija je ostavila jako dobar utisak. Mislim da Brazil igra na veoma dobrom nivou i da će se Francuska dizati kako prvenstvo bude ulazilo u završnicu. Definitivno, ona ima potencijala da igra puno bolje nego u grupi, što je potvrdila pobjedom nad Argentinom sa 4:3 u osmini finala. To su ekipe koje igraju najbolje kada je najteže. Imaju prekaljene igrače u svojim redovima i pod pritiskom teških utakmica oni se najbolje snalaze.   

  • Koji igrači će obilježiti SP u Rusiji?

– Teško je prognozirati da li će neko iskočiti, mada se uvijek pojedinci izdvoje dobrim igrama. Šteta je što najbolji igrači poput Messija i Ronalda nisu ostvarili bolje rezultate sa reprezentacijama Argentine i Portugala. Griezmann i Modrić su igrači koji su vrh svjetskog nogometa i to pokazuju igrama na ovom Svjetskom prvenstvu.

  • Može li selektor Robert Prosinečki odvesti reprezentaciju BiH na Evropsko prvenstvo 2020?

– Sigurno da je može odvesti na Euro.

Izvor: Al Jazeera