Bivši sudanski predsjednik optužen za ilegalno posjedovanje deviza

Suđenje al-Bashiru počelo je 19. augusta, dva dana nakon potpisivanja sporazuma o prelaznoj vladi između vojske i građana u protestu (EPA)

Sud u Kartumu optužio je bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bashira za ilegalno posedovanje i korišćenje stranih novčanih sredstava.

Vojska je zbacila al-Bashira s vlasti 11. aprila, poslije trideset godina vladavine.

“Vlasti su zaplenile 6,9 miliona evra, 351.770 dolara i 5,7 miliona sudanskih funti u al-Bashirovoj  kući, sredstva koja su ilegalno stečena i korištena”, rekao je sudija Al Adik Abdelrahman.

Prilikom svog prvog pojavljivanja pred sudom, al-Bashir je rekao da je novac koristio za donacije, a ne za svoju ličnu korist.

On je, između ostalog, rekao i da mu je saudijski princ prestolonaslednik Mohammed bin Salman privatnim avionom poslao 25 miliona dolara u gotovini.

Istražitelji su prethodno rekli sudu da je al-Bashir primio od Saudijske Arabije oko devedeset miliona dolara.

Reporter Al Jazeere Hiba Morgan, koji prati suđenje u Kartumu, izveštava da je al-Bashir rekao sudu da je pet miliona dolara dao Snagama za brzu podršku, paravojnoj formaciji koja je kasnije pomogla u njegovom svrgavanju s vlasti, četiri miliona dolara za univerzitet u Sudanu, a dva miliona za vojnu bolnicu.

Al-Bashiru prijeti i do 10 godina zatvora

Dodao je, međutim, da nema podatke o tome kako je novac potrošen.

„On je rekao da nije želeo da vrati novac jer nije želeo da uznemiri zemlju koja ima specijalne odnose sa Sudanom, ali je takođe dodao da nije bio siguran zbog čega je novac uopšte dat“, izveštava Morgan.

Ona je dodala da je al-Bashir napomenuo da mu je saudijski princ Mohammed rekao da „novac iskoristi kako smatra prikladnim“.

Iz saudijske vlade za sada nisu komentarisali svedočenje bivšeg sudanskog predsednika.

Prema navodima sudije, Omar al-Bashir može da dobije do deset godina zatvora za posedovanje tog novca i do tri godine za ilegalne transakcije.

Suđenje al-Bashiru počelo je 19. augusta, dva dana posle potpisivanja sporazuma o prelaznoj vladi između vojske i građana u protestu.

Bivšem sudanskom predsedniku je tada tužilaštvo predočilo da mu prete optužbe za posedovanje deviza, korupciju i trgovinu uticajem.

Izvor: Al Jazeera i agencije